Dakija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 72.14.220.136 na poslednju izmenu korisnika OC Ripper
Red 2:
'''Dakija''' ili, po tradicionalnom latinskom izgovoru '''Dacija''' bila je od [[106]]. do [[271]]. godine jedna [[rimska provincija]]. Dakija je obuhvatala teritoriju čija je granica na severu bila omeđena [[Karpati]]ma, na jugu [[Dunav]]om, a na zapadu [[Tisa|Tisom]], na istoku [[Dnjestar|Dnjestrom]], danas istočna Moldavija. Danas ta teritorija odgovara modernoj Rumuniji i Moldaviji, kao i delovima Mađarske, Bugarske i Ukrajine.
 
Списък на всички потребители на България-Сърбия:
== Geografija ==
1. Борис Гровянов - Пловдив
[[image:Dacia_82_BC.png|thumb|Karta Dakije 82. godine pre Hrista]]
2. Малина Райкова - София
Ime provincije Dakije potiče od naroda [[Dačani|Dačana]] koji su, zajedno sa [[Geti]]ma, živeli u toj oblasti.
3. Милица Костова - София
 
4. Младен Цвјетковић - Пале (Република Сръбска-Бих)
Nakon Trajanovog osvajanja 106. godine, novoosvojena oblast je dobila oficijelno ime Dakija. Car [[Hadrijan]] podelio je 118. godine ovu dotad jednistvenu provinciju na dva dela, pod imenima: Gornja Dakija (''Dacia superior'') i Donja Dakija (''Dacia inferior''). Samo pet godina kasnije Hadrijan je iz Gornje Dakije izdvojio još jednu oblast, pod imenom Porolisumska Dakija (po gradu Porolisum, ''Dacia Porolissensis''). Od 167. do 169. godine, [[Marko Aurelije]] je ponovo reorganizovao ovu oblast:
5. Игор Митић - Ниш (Сърбия)
#Apulumska Dakija (po gradu Apulum, ''Dacia Apulensis'')
6. Милена Стоева-Благоевград
#Porolisumska Dakija (''Dacia Porolissensis'')
7. Константин Димитрев - Дупница
#Malvanska Dakija (po gradu Malva, ''Dacia Malvensis'')
8. Мария Стоянова - София
Tako je Dakija bila podeljena na tri provincije sve dok [[Aurelijan]] nije konačno povukao rimsku vojsku i narod iz Dakije 271. godine. Formalna prestonica bila je ''Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacia'', ali najveći deo vlasti bio je u [[Sarmizegetuza|Sarmizegetuzi]], koja je još u vreme dačkih kraljeva bila prestonica.
9. Янко Владов - Пловдив
 
10. Мая Немска - София
Sa tri strane, Dakiju su okruživali varvari. Samo sa juga, graničila se sa [[Mezija|Mezijom]]. Kasnije, Dakija je imala malu zajedničku granicu sa [[Panonija|Panonijom]]. Granicu su mahom reke obeležavale: na jugu to je bio [[Dunav]], na zapadu [[Tisa]] i [[Maroš]]. Najvećim delom Dakija se nalazila na teritoriji današnje Rumunije i Moldavije.
 
== Istorija ==