Hip hop – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m koje su ovo fore
Red 3:
Četiri glavna obilježja, ili "elementa", hip hop kulture su MCanje (repanje), DJanje, grafiti, i breakdance. Neki smatraju beatbox petim elementom hip hopa; neki bi dodali politički aktivizam, hip hop modu, hip hop sleng, double dutching (urbana forma preskakanja užeta) ili druge elemente kao važne dijelove hip hopa. Pojam je otad postao sinonim za '''hip hop muziku''' (ili ''rap muziku'') publici.
 
Porijeklo izraza "hip hop" je nejasno. Pokret koji je kasnije postao poznat kao "hip hop" je navodno počeo sa [[DJ Kool Hercom]], dok se DJu [[Afrika BambaataaBambataa]] često pridodaju zasluge izuma termina "hip hop" za opisivanje kulture. Razne mitske etimologije i komplicirana značenja se dodana izrazu i nastavljaju se propagirati unutar ''hip hop'' zajednice.
 
Početkom [[1990te|1990-ih]] hip hop dostiže popularnost [[rock]]a, a do [[2002]]. ga daleko prestiže u vidu popularnosti.
Red 19:
U parkovima i društvenim centrima, nadolazeći DJi svirali su okupljenim skupinama mladeži željnih čuti stare funk zvukove. Vrlo ubrzo (do 1976/77) DJi i plesači odavali su posebnu pažnju teškim, funky instrumental dionicama udaraljki u bilo kojoj ploči s dobrim prekidima bubnjeva. Tu su spadale pjesme poput "It's Just Begun" Jimmy Castora, "Scorpio" [[Dennis Coffrey|Dennisa Coffreya]] i "Dance To The Drummers Beat" [[Herman Kelly|Hermana Kellya]], kao i pjesme [[Rolling Stones]]a i drugih bjelačkih rock bendova. Jedna od prvih izdanih hip hop pjesama bila je "Rapper's Delight" [[Sugarhill Gang]]a, koja je uzela sample popularne disco pjesme "Good Times" grupe [[Chic]].
 
Djeca koja su plesala na ritmove počeli su se zvati B-Boys, a energetični, akrobatski stil plesa popraćen ritmom nazvao se "breaking". Najpopularniji Bronx DJi poput Kool Herca, [[Afrika BambaataBambataa|Afrika Bambata]]e i [[Grandmaster Flash]]a počeli su miksati dvije snimke iste pjesme da bi ritmovi trajali duže, s brzim cuttingima na miksetama. Bubnjarska dionica od 20 sekundi mogla je biti pretvorena u 5-minutni mix.
 
Osim eksperimentiranja s tehničkom stranom DJ-anja (kao Cutting i Scratching), Bronx Jocksi su počeli eksperimentirati s elektronskom muzikom iz Evrope. [[Kraftwerk]]ov hit iz [[1977]]. "Trans-Europe Express" bio je miljenik B-Boya zbog vozajuće metalne mješavine kompjuteriziranih bubanj-dionica i sintisajzera. Dok se sve ovo događalo na vrućim podijima Bronxa, drugi bitan element hip hop scene pojavljivao se na ulicama.