Erich von Stroheim – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 21:
Erich von Stroheim se rodio u [[Beč|Beču]] kao Erich Oswald Stroheim, sin [[jevreji|židovskog]] šeširdžije. Godine [[1909]]. je emigrirao u [[SAD]] gdje je s vremenom počeo tvrditi da mu je pravo ime Grof Erich Oswald Hans Carl Maria von Stroheim und Nordenwall, odnosno da je član austrijske [[plemstvo|plemićke]] obitelji. Kada je u [[Evropa|Evropi]] izbio [[prvi svjetski rat]], Stroheim je ponudio usluge Hollywoodu kao svojevrsni konzultant za njemačku i austrijsku aristokraciju, te počeo glumiti takve likove u filmovima.
 
Od godine 1919. je počeo raditi i kao režiser, pri čemu je do izražaja došlo tiransko ophođenje s glumcima i megalomanija, ali i neosporan talent, zahvaljujući kojima su njegovi filmovi '''Foolish Wives''' (1922) i ''Merry-Go-Round'' doživjeli veliki uspjeh. Međutim, njegov pokušaj da roman [[Frank Norris|Franka Norrisa]] ''[[McTeague]]'' pretvori u devetosatni film, doveo je do svađe s producentima i studijom. Iako je postigao još nekoliko uspjeha, snimanje filma ''[[Queen Kelly]]'' 1929. godine se pretvorilo u katastrofu.
 
Nakon toga je Stroheimu karijera režisera u Hollywoodu bila završena te je za život morao zarađivati kao karakterni glumac. Povremeno je odlazio u Francuska|Francusku te imao zapaženu ulogu njemačkog oficira u Renoirovom filmu ''[[La Grande Illusion]]''. Još jedna zapažena uloga je bio Max von Mayerling, njegov alter ego u znamenitom filmu Bulevar sumraka. Posljednje je godine života proveo u Francuskoj gdje je odlikovan ordenom Legije časti.
 
 
==Filmografija (kao režiser)==