Razlike između izmjena na stranici "Reljef (skulptura)"

Dodana 4 bajta ,  prije 12 godina
(Nova stranica: thumb|right|400px|Perzijski bareljef iz doba [[Qajara u stilu Perzepolisa, smješpten u Tangeh Savashiju.]] '''Reljef''' u umjetnosti označav...)
 
== Tipovi reljefa ==
 
* '''Visoki (duboki) reljef''' ({{jez-it|alto-relievo}}) je reljef kod kojega se prostor i masa međusbno "isprepliću", tj. pojedini dijelovi reljefa su toliko izbočeni od okvira reljefa prema nama da prodiru kroz prostor, dok se on pak zavlači u udubljenja nastala oblikovanjem izbočenja. On je sličan statui u punoj plastici, tako da se za pun dojam i njega treba sagledati sa više strana.
 
'''Niski (plitki) reljef''' ili '''bareljef''' ({{jez-fra|bas-relief}}) je za razliku od visokog ispunjen manjim izbočenjima, iako se i tu javlja igra sa svjetlom i sjenom. Zbog sjena stvorenih razlikama u visini pojedinog dijela reljefa dolazi do izgleda plastičnosti reljefa.
 
'''Uleknuti (ucrtani) reljef''' nema nikakvih izbočina, već udubljena koja su uklesana u kamenu ploču. Udubljenja su plitka i uska, sve su plohe ravne, a odnos mase i prostora je manje zamjetniji nego kod visokog i niskog reljefa. Uleknuti reljef promatramo samo iz jednog pravca, za razliku od promatranja visokog reljefa, a primjer za njega su mnoge nadgrobne ploče i sarkofazi. Upravo zbog toga uleknuti reljef se vizualno približava svojstvima slike.
 
==Znameniti reljefi==