München – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Edgar Allan Poe je premjestio stranicu Minhen na München preko preusmjeravanja: izvornik
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 30:
 
== Kratka istorija ==
Prvi podaci o Minhenu potiču iz [[6. vek]]a nove ere kada su Bavarci, pleme Alemana, osnovali više naseobina na reci [[Izar]]. Mesto tih naseobina dan danas možemo prepoznati po nastavku –ing, kao što su delovi Minhena: Švabing, Aubing, Sendling itd. Krajem [[10. vek]]a i početkom [[11. vek]]a monasi osnivaju manastir koji se zvao Apud Munihen. Od toga potiče današnje ime za ovaj grad. [[1158]]. godine Heinrih zvani Lav osniva grad kome daje ime Minhen. Kraljevska porodica [[Vitelsbah]] [[1180]]. proglašava Minhen za rezidenciju kraljevske porodice.
 
Već [[1390]]. godine Minhen ima oko 10 000 stanovnika. U [[15. vek]]u počinje procvat Minhena dok se u [[renesansa|renesansi]] i [[barok]]u grade mnoge građevine koje dan danas predstavljaju najlepše spomenike u Minhenu. Najznačajniji vladar, kome Minhen duguje današnji izgled, je [[kralj Ludvig Prvi]] (vladao od [[1825]]-[[1848]]). On je Minhen uzdigao do kulturne i duhovne prestonice [[Evropa|Evrope]] u to doba i sprečio industijalizaciju, zato dan danas Minhen predstavlja jedan od retkih gradova u [[Nemačka|Nemačkoj]] koji je uspeo da fabrike udalji od grada.
 
Nakon [[Prvi svjetski rat|Prvog svetskog rata]] dolazi do velikih promena u Minhenu kada nastupaju glad i siromaštvo. Ovakve korenite promene su dovele do toga da Minhen postane centar [[nacionalsocijalizam|nacional-socijalista]]. [[Adolf Hitler]] [[1923]]. preduzima marš na Minhen, koji biva brutalno ugušen od strane vlasti, ali već 10 godina kasnije Minhen je u čvrstim rukama "Firera". Godine 1938. u Minhenu je potpisan [[Münchenski sporazum|Minhenski sporazum]] kojim je Njemačka od [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]] dobila [[Sudeti|Sudete]], i koji se obično smatra vrhuncem Hitlerovih diplomatskih dostignuća.
 
U [[Drugi svjetski rat|Drugom svetskom ratu]] Minhen je pretrpeo ogromne štete a kao dokaz tome služi podatak da je su neki delovi grada potpuno uništeni, a da je čak 70% zgrada srušeno. Početkom [[1950]]. naglo dolazi do razvoja Minhena i već [[1962]]. Minhen probija Milionsku granicu.
 
Međutim najveći napredak Minhen je ostvario za vreme [[Olimpijske igre|Olimpijskih Igara]] [[1972]]. godine, usprkos zloglasnom napadu palestinskih terorista, kao i za vreme Svetskog prvenstva u [[fudbal]]u [[1974]].
Red 44:
 
== Stanovništvo ==
Podaci pokazuju da Minhen (sa okolinom) danas ima oko 2 miliona stanovnika i time predstavlja treći po veličini grad u [[Nemačka|Nemačkoj]] iza [[Berlin]]a i [[Hamburg]]a. Procenjuje se da u Minhenu živi više od 400 000 stranaca od kojih najbrojnije manjine čine [[Turci]], koji se u Minhenu poznati kao prodavci bureka i pita i kao vlasnici orijentalnih radnji, [[Italijani]], koji se bave mahom uvozom specijaliteta iz [[Italija|Italije]], etničke grupe iz bivše [[Jugoslavija|Jugoslavije]], verne sivoj ekonomiji, kao i [[Grci]] prodavci [[giros]]a.
 
Najviše zastupljena religija je [[katoličanstvo|katolička]] (oko 40% stanovnika), koju sledi protestantska i evangelistička (30%) kao i [[islam|muslimanska]] (10%). Ovoliko veliki broj stranaca doveo je do toga da Minhen poprimi obeležja jednog kosmopolitskog grada, a da njegovi stanovnici budu jako ljubazni i gostoprimivi prema svakom. Nažalost veliki broj stranaca doveo je i do formiranja delova grada u kojima isključivo žive manjine.
Red 54:
1. Trgu Sendlinger tor
[[1310]]. godine su izgrađene kule koje su predstavljale kapije-ulaz u grad kao i osmatračnicu
2. Trgu Isar Tor
Kada se grad proširivao [[1330]]. godine Isartor je dobio ulogu istočnog ulaza u grad i tu se grade stražarske kule. Glavni toranj je završen [[1337]].
3. Trgu Karlstor( do [[1761]] Nojhauzer tor)
Red 65:
 
Najveći uticaj na arhitekturu grada bez sumnje je ostavio [[Ludvig Prvi]] koji je proširio grad i izgradio monumentalne građevine na ulici pod njegovim imenom, pod vođstvom arhitekte Lea fon Klencea:
1. Zgrada Ministartsva Finansije [[1816]]-[[1821]] koja je identična kao
2. Zgrada Ministartsva Bavarske [[1826]]-[[1828]] sa koncertnom salom 34mx22m
3. Veliki Bazar [[1824]]-[[1826]] u kome se nalazi jedan od najstarijih Kafea
4. Ratno Ministarstvo [[1827]]-[[1830]]
5. Stara Pinakoteka [[1826]]-[[1836]] najveći muzej sa ukupnom dužinom od 137m