Razlike između izmjena na stranici "Telep"

Dodana 1.394 bajta ,  prije 13 godina
djelomično preuzeto sa srpske Wikipedije
(Nova stranica: Telep je drzawa...zabranjena zona!!!)
 
(djelomično preuzeto sa srpske Wikipedije)
'''Telep''' je naselje koje svojom teritorijom čini zapadni deo [[Novi Sad|Novog Sada]], glavnog grada Autonomne Pokrajine [[Vojvodina|Vojvodine]] u [[Srbija|Srbiji]].
Telep je drzawa...zabranjena zona!!!
 
Naselje se sastoji iz dve mesne zajednice:
 
'''1.Severni Telep''' - teritorija južno od Futoškog bulevara, zapadno od Subotičkog bulevara, istočno od fabrike vode "[[Minakva]]" i severno od Somborskog bulevara (koji više nije u izgradnji) koji zapravo deli Telep na dva dela i predstavlja glavnu ulicu i centar Telepa.
 
'''2.Južni Telep''' - teritorija južno od Somborskog bulevara, severno od reke [[Dunav]], istočno od naselja [[Liman]] 4 i zapadno od naselja [[Adica|Adice]].
 
== Istorija Telepa ==
 
Ovo naselje je počelo da se formira upravo oko sadašnje Somborske ulice, kojom se nekada pružala pruga koja je vodila za [[Sombor]] (tzv. Somborska pruga). Naselje u početku naseljavaju radnici koji rade na železnici, a kasnije se doseljavaju i ostali. U tadašnjem naselju pretežno stanovništvo je mađarsko, zatim srpsko, a bilo je i ostalih nacija.
 
Sada pretežno stanovništvo čine [[Srbi]], pogotovo od kada je počela izgradnja stambenih objekata višeporodičnog stanovanja.
 
Neke značajnije ulice su: ''Jovana Popovića'', ''Vršačka'', ''Petefi Šandora'', ''Subotički bul''., ''Futoški put'', ''Heroja Pinkija'' i dr.
 
Telep na mađarskom znači naselje.
 
{{Novi Sad}}
 
[[Kategorija:Novi Sad]]
 
[[en:Telep]]
[[sr:Телеп]]