Pale (Republika Srpska) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 37:
Na području općine nalazi se nekoliko poznatih pećina: [[Pećina Orlovača|Orlovača]], [[Pećina Izvor Mokranjske Miljacke]], [[Titova pećina Bogovići]], [[Popova pećina]] i [[Novakova pećina]].
 
Jedna od najznačajnijih prirodnih znamenitosti je [[pećina Orlovača]], koja je uređena za turističke posjete. Orlovača (948 m) se nalazi na istoimenom uzvišenju u zapadnom dijelu romanijskog svoda, zaselak Donje Sinjevo, naselje Sumbulovac, u slivu mokranjske Miljacke, odnosno u dolini njene desne pritoke Sinjave.
 
Opsežna istraživanja izvora Miljacke uključila su i topografska mjerenja, biospeleološka i hidrološka istraživanja kao i ispitivanja tragova kulture čovjeka. Istraživanja su izvođena tokom 2007 – 2009. godine. Do danas, speleolozi su istražili 7.100 m, čime je [[pećina Izvor Mokranjske Miljacke]] postala najduža dokumentovana pećina u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Red 106:
 
== Uprava ==
== Historija ==
Nešto više nalaza iz praistorije potiče iz gvozdenog doba u područjima oko [[Mokro]]g na sjeveru, te oko Loznika i Ilijaka na istoku sa naseljima i utvrdama gradinskog tipa koji pripadaju [[Glasinačka kultura|Glasinačkoj kulturi]], čiji su nosioci bili [[Iliri|ilirsko]] pleme [[Autarijati]]. Nađeni su vrijedni numizmatički nalazi grčke provenijencije, iz čuvenih trgovačkih naselja antičkog doba Apollonia i Dyrrachion (Drač) iz II vijeka prije nove ere. Ovi nalazi potvrđuju trgovačke veze Ilira i starih Grka.
 
Red 136:
* Ognjen Koroman, poznati fudbaler Crvene Zvezde
* Goran Trobok, poznati fudbaler Partizana
* Ajdin Pašović, smučar i olimpijac upalio olimpijsku baklju na otvaranju ZOI 84 u Sarajevu
* Trifun "Trifko" Grabež, je bio pripadnik Mlade Bosne
* Milan Simović, poznati narodni heroj
Red 145:
* Njegoš Sikiraš, najbolji mladi košarkaš
* Srđan Delipara, fudbaler
* Rade Kapor, sportski radnik
* Aleksandar Gutalj, fudbaler
* Goran Ješić, atletičar
* Tanja Marković, atletičarka
* Marko Jovičić, atletičar
* Dejan Mićević, atletičar
* Petar Pandurević, vojno lice i komandant
* Milica Popović, poznati karatistkinja prvak svijeta
* Zoran Rabota, poznati vozač autobusa
Red 157:
 
== Spomenici i znamenitosti ==
== Obrazovanje ==
* [http://www.ffvis.rs.ba/ Fakultet fizičkoga vaspitanja i sporta Pale]
* [http://www.ues.rs.ba/ Univerzitet Istočno Sarajevo]
Red 169:
* ″Rimokatolička crkva Sv. Josipa″ (graditeljska cjelina).<ref>{{Cite web |url=http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=74 |title=Spisak nacionalnih spomenika po mjestima (općina Pale) |work=Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika |accessdate= 22. 12. 2015}}</ref>
 
== Sport ==
 
== Reference ==