Ravno – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 25:
 
== Istorija ==
Iz brončanog ili željeznog doba su:
* Velja gradina sa ostacima suhozida, kod Zavale u pravcu Golubinca
* Gradina na prostoru Bobanskih brda, u Golubincu.
Red 33:
Ovi ostaci govore o naseljenosti [[Iliri|Ilira]] u to vrijeme.
 
Ravno se nalazilo u srednjovjekovnoj župi Popovo. Spominje se u Ljetopisu popa Dukljanina i u darovnici crkvi sv. Petra, koju je izdao knez Miroslav, Nemanjin brat, u Limu s kraja XII vijeka.
 
U kasnom srednjem vijeku, po raspadu države cara Dušana, župom Popovo naizmjenično gospodare Nikolići i Sankovići, kada je definitivno uzima pod svoju vlast Sandalj Hranić Kosača. U prvoj polovini XV vijeka na brdima iznad Zavale, na lokalitetu Klisura podignut je grad koji se u istorijskom izvoru iz 1444. godine javlja pod imenom Popovski grad. To je ujedno bila jedina srednjovjekovna tvrđava na području Popova. Grad je pripadao Kosačama.
Iz ovog vremena je nekoliko lokaliteta sa stećcima:
 
Red 125:
 
== Kultura ==
Na listi nacionalnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine za opštinu Ravno nalaze se slijedeći spomenici:
* Crkva Vavedenja Bogorodice u [[Zavala (Ravno)|Zavali]], graditeljska cjelina. Freske u crkvi Sv. Vavedenja u manastiru Zavala smatraju se najkvalitetnijim slikarskim ostvarenjem u Bosni i Hercegovini nastalim u vrijeme osmanske vladavine. Uradio ih je Georgije Mitrofanović 1619. godine.
* Crkvina u Zavali, arheološko područje Na južnoj strani nalazišta su još uvijek dobro očuvani ostaci katoličke crkve sv. Petra, a sjeverna, manja je pravoslavna crkva sv. Petke, u lošem stanju. Uz podužne zidove crkve sv. Petke protežu se dva zida neke treće građevine (samostana?). Na ovom lokalitetu je i nekropola [[Stećci|stećaka]].
* [[Zaplanik]], historijsko područje. Nacionalni spomenik čini prapovijesna grobna gomila ([[Tumuli|tumulus]]), srednjovjekovna nekropola sa 30 stećaka, ostatci srednjovjekovne crkve, pravoslavna crkva posvećena svetim Apostolima Petru i Pavlu i pravoslavno groblje sa 15 krstova. <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=82 Nacionalni spomenici kulture]</ref>
 
Red 135:
== Slavni ljudi ==
 
* [[Ruđer Bošković]] (rodom) iz sela [[Orahov Do]], Popovo Polje
* Mihovil Vlahinić, poznati akademik