YouTube – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 188.230.196.113 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Igorwindsor
Nema sažetka izmjene
Red 28:
 
== Pravna pitanja ==
 
Iako YouTube ne dopušta postavljanje sadržaja zaštićenog zakonom o autorskim pravima [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Američkih Država]] i čitavo ga vrijeme briše, takav sadržaj se neprestano pojavljuje. Tu spadaju televizijske emisije, reklame, glazbeni spotovi, snimke koncerata, isječci iz filmova i TV serija i dr. Ukoliko ih vlasnik autorskih prava ne prijavi, jedini način na koji YouTube otkriva takav sadržaj je putem ključnih riječi i oznaka (tagova) koje su postavljene uz njega. Svojevremeno je YouTube ponudio mogućnost da korisnici prijave sadržaj koji krši autorska prava, ali se ispostavilo da je takav sustav podložan zlouporabi jer su neki korisnici prijavljivali originalne uratke drugih korisnika.
 
Linija 36 ⟶ 35:
 
== Tehnički podatci ==
 
YouTube za reprodukciju video materijala koristi [[Macromedia]] FlashPlayer 9 koji je jednostavan za korištenje. Potrebno je instalirati Flash plug-in za [[Web preglednik|internetski preglednik]], a smatra se da ga ima instalirano oko 90% računala spojenih na internet. Video isječci se reproduciraju s 25 sličica u sekundi u [[Rezolucija|rezoluciji]] 320x240 [[Piksel|piksela]] s maksimalnim protokom podataka od 300 kbps.
Korisnici mogu slati video materijal u [[WMV|wmv]] (Windows Media Video), avi (Audio Video Interleave), mov (QuickTime Movie) i mpeg (Moving Picture Experts Group) formatima koje YouTube automatski pretvara u flv (Flash Video) format. Skidanje video materijala je onemogućeno, ali postoje aplikacije i ekstenzije za internetske preglednike koje to omogućuju.
 
== Vanjske povezniceveze ==
{{Commonscat|YouTube}}
 
* [http://www.youtube.com YouTube]
* [http://www.americanfreepress.net/html/adl_youtube_121508.html Youtube Calls on ADL to Censor Web]
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:InternetNastanci 2005.]]
[[Kategorija:Američke kompanije]]
[[Kategorija:Američke web stranice‎]]
[[Kategorija:Google]]