Kluzijum – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Kluzij''' ili '''Kluzijum''' ({{jez-lat|Clusium}}) bio je drevni grad u Italiji. Njegove ruševine se nalaze u današnjoj općini Chiusi u Toskaniji. ...
(nema razlike)

Verzija na datum 17 oktobar 2008 u 11:04

Kluzij ili Kluzijum (lat. Clusium) bio je drevni grad u Italiji. Njegove ruševine se nalaze u današnjoj općini Chiusi u Toskaniji. Predsatvaljao je rimski grad nastao na temeljima ranijeg etrurskog grada Clevsin, a u okolici su pronađeni tragovi još ranije kulture, moguće etrurske ili protoetruske. Nalazište se nalazi na zapadnoj strani Apenina.

Rimski historijski izvori navode kako je kralj Kluzija Lars Porsena bio u srodstvu s posljednjim rimskim kraljem Tarkvinijem Oholim te ga je krajem 6. ili početkom 5. vijeka pne. nastojao vratiti na prijesto i tako svrgnuti mladu Rimsku Republiku. Porsena je prema tim izvorima ili osvojio grad, te ga dobrovoljno napustio, ili je odustao od napada, impresioniran hrabrošću Rimljana kao što su Horacije Koklo i Mucije Scevola.

Prema Marku Terenciju Varonu godine 391. pne. je Rim posredovao u sporu između Kluzija i Gala. Prilikom pregovora je jedan od rimskih posrednika ubio galskog poglavicu, što je razjarilo Gale i dovelo do Brenovog pohoda na Rim.

Prema rimskim izvorima Lucije Kornelije Sula je uništio grad za vrijeme prvog rimskog građanskog rata.

Eksterni linkovi