Razlike između izmjena na stranici "Stanislav Vinaver"

Obrisano 11 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
clean up using AWB
m/м (dodana kategorija Jugoslovenski Jevreji pomoću gadgeta HotCat)
m/м (clean up using AWB)
*«Zanosi i prkosi [[Laza Kostić|Laze Kostića]]» (1963).
 
U ovoj poslednjoj knjizi, za koju je Vinaver vodio veliku bitku i za života nije mogao da nađe izdavača, autor je polemičkim majstorstvom do vrhunca doveo svoje kritike srpskog kulturnog [[mediokritet]]stva i [[mitomanija|mitomanstva]]. Iako je pokazao da se može biti moderan u kontekstu nacionalne kulture, on je i posle toga još pola veka ostao neshvaćen, potiskivan i prećutkivan, pa su «Zanosi» ponovo štampani tek 2006. godine.
 
U knjizi na skoro 600 strana [[eseja]] o velikom pesniku, Vinaver je uspeo da oslika kompletno duhovno i umetničko nasleđe srpske književnosti, kulture, mitologije, državnosti i da napiše ne samo monografiju o Lazi Kostiću, već i autopoetičko delo, koje spaja intelektualno-umetničku radoznalost, enciklopedijsku obaveštenost i autentični duh.
«Zanosi i prkosi» sadrže, naime, kompletnu Kostićevu biografiju i njegova dela, istorijski kontekst u kome su nastajala i beleške o njegovim savremenicima, ali Vinaver piše i o muzici, problemima stiha, posebno deseterca, troheja i heksametra, o jezičkim mogućnostima, melodiji jezika i o modernoj [[poezija|poeziji]] uopšte.
 
Umro je u Niškoj Banji, [[1. avgust|1. avgusta]]a [[1955]]. godine.
 
==Bibliografija==
[[Kategorija:Srpski prevodioci]]
[[Kategorija:Srpski esejisti]]
[[Kategorija:JugoslovenskiJugoslavenski Jevreji]]