Izomeri – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 1:
Izomeri su molekule istog atomskog sastava, ali različitog rasporeda atoma u trodimenzionalnom prostoru, koje imaju jednaku molekulsku masu i jednake kemijske bruto formule. Ime dolazi od grčkih riječi ''isos'' i ''meros'' koje znače ''isti'' i ''dio''. Ovisno o vrsti izomera, zbog utjecaja strukture molekula, neki pokazuju slična kemijska i fizikalna svojstva, dok pojedini izomeri pokazuju vrlo različita kemijska i fizikalna svojstva. Sve to utjecaj je strukture molekula.
 
Izomeri su podijeljeni u dvije osnovne skupine:
- konstitucijski ili strukturni
- stereoizomeri.
 
== Konstitucijski ili strukturni izomeri ==
 
 
Konstitucijski ili strukturni izomeri su molekule kod kojih su atomi različitim redoslijedom poredani u prostoru, a nastaju iz razloga što C atomi tvore jednostruke, dvostruke i trostruke kovalentne veze. Rezultat toga je različita struktura molekule za iste molekulske formule. Broj mogućih strukturnih izomera raste nepravilno s porastom broja C atoma u molekuli. Kao primjer mogu se upotrijebiti izomeri butanola.
 
 
== Stereoizomeri ==
 
 
Stereoizomeri su molekule koje imaju istu strukturnu formulu i isti redoslijed vezanih atoma, ali raspored atoma u prostoru je različit. Naziv dolazi grčke riječi stereos što znači krut.
 
Cis-Trans izomeri razlikuju se u raspredu atoma ili skupina obzirom na određenu ravninu koja je zajednička za oba izomera.
 
Enantiomeri su stereoizomeri koji se razlikuju u prostoru kao predment i njegov odraz u ogledalu. Primjer: lijeva i desna ljuska ruka.
 
Dijestereoizomeri su molekule stereoizomera kod kojih u prostoru ne postoji odnos predmeta i njegovog odraza u ogledalu.