Čerević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dcirovicbot (razgovor | doprinos)
m ...
Red 25:
 
== Istorija ==
Prvi put je pomenut još [[1189]]. godine u Povelji Pape Inoćentija III u kojoj se Čerević spominje kao stara <katolička župa. Kao utvrđeno naselje spominje se 13.. godine, a [[1372]]. već se vodi kao varoš. Dolaskom Turaka u Čerević 1526. godine katiličko stanovništvo se na poziv crkve raseljava,dok u selu ostaje pravoslavno stanovništvo. Do doseljavanja turskog stanovništva Čerević je bio delimično opusteo. Za vreme Turaka Čerević je bio kasaba sa razvijenim zanatstvom i poljoprivredom i institucijama koje prate život ovog naseljenog mesta, što potvrđuje i <Evlija <Čelebija. Već 16o81608. godine u <Čereviću postoji škola, nekoliko džamija i pravoslavna crkva. Pre [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]] u Čereviću je živelo dosta [[Nemci|Nemaca]], koji su se posle iselili. DanacDanas Čerević ima: crkveni muzej, zavičajni muzej, školu, katoličku crkvu i pravoslavnu crkvu.
 
U Čereviću se nalazi organizacija Udruđenje 'Omladine Čerevića' koja je pokazala zavidne rezultate na ekoloskom i kulturnom nivou i koja je ozivela duh nekadašnjih radnih akcija.
 
U Čereviću se nalazi vinarija „Belo Brdo“ koja je osvojila devet medalja na međunarodnom ocenjivanju [[vino|vina]] u Beču 2013. godine.<ref>[http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:456138-Bec-Nasim-vinima-36-medalja Beč: Našim vinima 36 medalja („Večernje novosti“, 28. septembar 2013)]</ref>
Linija 37 ⟶ 39:
Čerević se nalazi na regionalnom putu uz [[Dunav]], koji povezuje [[Novi Sad]], [[Beočin]] i [[Ilok]] u Hrvatskoj. Granični prelaz je kod [[Neštin]]a.
 
Iz sela polazi asfaltni put koji vodi u [[Nacionalni park Fruška gora]], i njime se dolazi do poznatih odmarališta [[Testera]] i [[Andrevlje]], i zatvorenog iskopa kreča [[Beočinska fabrika cementa|Beočinske fabrike cementa]] nedaleko od Andrevlja. Čerević povezan direktnom autobuskom linijom s Novim Sadom, broj 79.
 
== Poznati Čerevićani ==
* [[Jovan Grčić Milenko]], pesnik i književnik
* [[Milenko Šerban]], slikar
* [[Jovan Soldatović]], vajar (umro 2005. )
 
== Demografija ==