LCD monitor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmene korisnika 199.71.141.254 na poslednju izmenu korisnika SpBot
Red 1:
[[image:Powermac g4 lcd.png|thumb|right|LSDLCD monitor]]
[[image:TFT-LSDLCD.jpg|thumb|250px|right|Presjek LSDLCD prikaza]]
'''LSDLCD''' ({{en|liquid crystal display}}) je ravni, tanki [[monitor]] čiji je ekran sastavljen od određenog broja [[piksel]]a koji su poređani ispred nekog [[Svjetlost|svjetlosnog]] izvora, troši veoma malo [[Električna energija|električne energije]], te zauzima malo prostora. LSDLCD radi na principu tečnih kristalnih molekula.
 
== Kako LSDLCD radi? ==
 
Tečni kristal je želatinozna masa, koja je smještena između prozirnih [[elektroda]]. Pod djelovanjem upravljačkog napona na elektrode, čestice kristala se orijentišu u određenom smijeru i počinju ispoljavati polarizirajući efekat, propuštajući samo određeni dio svjetlosnog spektra. Propuštanjem željenog dijela spektra i blokiranjem neželjenog određuje se intenzitet i boja svjetlosnog elementa (pixela) i na taj način se može generisati slika kao matrica upravljivih piksala.
 
Postoje dva osnovna tipa LSDLCD ekrana: monohromatski i kolor. Monohromatski su osjetno jednostavniji i samim tim jeftiniji. Kolor varijante su puno kompleksnije, a samim tim i skuplje.
 
Slika se formira osvjetljavanjem jedne linije za drugom ekrana, dok se ne iscrta cijela slika. To znači da je vrijeme osvjetljaja osnovnog elementa slike Tes = Ts/480, gdje je Ts vrijeme formiranja cijele slike. Ovako malo Tes se negativno odražava na nivoe osvjetljaja i kontrasta. Slika je blijeda, a kontrast iznosi svega 1:10. Kontrast je odnos najsvjetlijeg i najtamnijeg elementa slike. Pošto se slika formira iz linija, prva linija mora zadržati osvjetljaj dok se ne iscrta zadnja linija slike. To znači da se moraju koristiti ekrani sa velikom perzistencijom. Visoka perzistencija znači tromost ekrana, pa se na ovakvim ekranima ne mogu prikazivati filmovi i slični video sadržaji, jer ekran ne može pratiti dinamiku slike. Broj upravljačkih tranzistora je minimalan Nut=640+480=1120. Obzirom na relativno slab kvalitet slike, a dobru robusnost, ovi ekrani se koriste za situacije gdje dinamika prikaza nije od posebnog značaja (POS terminali, signalizacija na aerodromima, table za obavještenja itd.).
Red 13:
Tehnologija proizvodnje ovih ekrana poznata je pod imenom TFT ({{en|Thin Film Transistor}}), a naziv potiče od načina proizvodnje upravljačkih tranizistora. Kod kolor ekrana upravlja se svakim elementom slike posebno, pa je broj upravljačkih tranzistora Nut jako velik. Za rezoluciju ekrana 640*480, Nut=640*480*3=921600, što je uporedljivo sa P-om 80486. Obzirom da se svaki elemenat slike sastoji od 3 podpixela i da se može upravljati osvjetljajem svakog subpixela, moguće je postići potpuni kolor efekat. Obzirom da se upravlja pojedinačnim elementima slike Tes = Ts, pa perzistencija ekrana nije problem i može biti minimalna. Dinamika slike više ne zavisi od perz. ekrana, ali se kao problem javlja tromost samog tečnog kristala. Tehnološki napredak je dovoljan da ovi ekrani mogu prikazivati filmove i [[video]] sadržaj, ali su ipak mogući problemi u dinamici slike pri sportskim prijenosima, filmovima i sličnim dinamičkim sadržajima.
 
== Osobine LSDLCD prikaza ==
 
*'''Prirodna rezolucija'''
LSDLCD monitori su napravljeni da najbolje prikazuju sliku na jednoj rezoluciji koja zavisi od veličine ekrana. Moguće je postaviti [[rezolucija|rezoluciju]] koja nije prirodna za neki LSDLCD monitor, ali onda opada kvaliteta slike, kao i što se gubi pravilan geometrijski oblik slike.
 
*'''Brzina Odaziva (Response Rate)'''
Red 23:
*'''Ugao gledanja'''
 
Za razliku od [[CRT monitor]]a, LSDLCD monitori ne daju istu kvalitetu slike ako se u njih gleda iz različitih uglova. Obično ako gledamo LCD sa strane, boje gube kvalitetu, prikaz je zamračen ako ne i potpuno nečitljiv. Godinama se LCD monitori unaprijeđuju da bi se ova poteškoća smanjila, a shodno tome su predstavljeni ''widescreen'' ekrani koji su vodoravno produženi što prirodno odgovara čovječijem oku.
 
*'''Osvjetljenje i kontrast'''
 
Osvjetljenje kod LSDLCD monitora se mjeri u Kandelama po kvadratnom metru (cd/m2), obično varira od 250 do 350 cd/m2. Kontrast mjeri mogućnost LCD-a da prikazuje bijele i tamne tonove, što je omjer veći to je bolje, obično današnji LCD monitori imaju omjer 450:1 pa sve do 2000:1. LG Flatron L1960TG ima kontrast upravo od 2000:1.
 
*'''Mogućnost podešavanja, integracija i priključci'''
 
LSDLCD monitori se mogu veoma precizno podešavati jer postoji mnogo opcija. Slika se može okretati ili tiltovati, te se može mijenjati položaj slike (vodoravni ili uspravni). Također, neki monitori imaju ugrađene zvučnike, dodatne [[USB]] priključke, a sve više monitora dolazi sa [[DVI|digitalnim]] priključkom koji je svojevrsno budućnost, te nudi mnogo kvalitetniju sliku jer nema potrebe za pretvaranjem u analogne signale.
 
{{Hardver}}
Red 40:
[[ar:شاشة الكرستال السائل]]
[[be:ВК панэль]]
[[bg:LSDLCD]]
[[bn:এলসিডি]]
[[br:Skramm strinkennoù liñvel]]
[[bs:LSDLCD monitor]]
[[ca:Pantalla de cristall líquid]]
[[cs:Displej z tekutých krystalů]]
[[da:LSDLCD]]
[[de:Flüssigkristallbildschirm]]
[[en:Liquid crystal display]]
[[eo:Likvokristala ekrano]]
[[es:LSDLCD]]
[[et:LSDLCD]]
[[fi:Nestekidenäyttö]]
[[fr:Écran à cristaux liquides]]
[[gl:Liquid Cristal Display]]
[[he:LSDLCD]]
[[hr:LSDLCD]]
[[id:Tampilan Kristal Cair]]
[[it:Schermo a cristalli liquidi]]
[[ja:液晶ディスプレイ]]
[[ko:액정 디스플레이]]
[[lt:LSDLCD monitorius]]
[[lv:LSDLCD]]
[[ms:Paparan hablur cecair]]
[[nl:Liquid AcidCrystal Display!]]
[[nn:LSDLCD]]
[[no:LSDLCD]]
[[pl:Wyświetlacz ciekłokrystaliczny]]
[[pt:LSDLCD]]
[[ru:ЖК-монитор]]
[[simple:Liquid crystal display]]
[[sk:Displej s kvapalnými kryštálmi]]
[[sl:LSDLCD]]
[[sq:LSDLCD]]
[[sv:Flytande kristallskärm]]
[[th:จอภาพผลึกเหลว]]
Red 80:
[[ur:بلوری سیال تظاہرہ]]
[[vi:Màn hình tinh thể lỏng]]
[[zh:液晶显示器]]Russia Rules