Discharge – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
dodao razne stvari
Red 1:
 
'''Istorija'''
Discharge je britanski hardkore bend, prvi put oformljen [[1977]] od strane Terry "Tez" Roberts i Roy "Rainy" Wainwright. :lanoviČlanovi su se pak menjali tokom vremena ali su centar benda, sredinom osamdesetih kada su i bili mega popularni, činili Kelvin "Cal" Morris ([[vokal]]), Tony "Bones" Roberts ([[gitara]]), Roy Wainwright (bas) i Terry Roberts (bubnjevi).
 
Muzika benda je karakteristična po teškom i hardkore zvuku gitare sa jakim vokalom a tekstovi pesama izražavaju anarhističke stavove (protiv vlasti, rata, kontrole, itd). Prvi album iz [[1982]] godine "Hear Nothing See Nothing Say Nothing" je dospeo na drugo mesto "UK Indie tabeli" i 40 mesto na tabeli albuma za celu Britaniju. Tih godina je bend izdao brojne singlove i ploče koji su se našli među prvih 10 na pomenutoj Indie tabeli, na primer ploča izdata 1981 a nazvana "Why" kao i singl iz [[1982]] "State Violence State Control". Devedestih, bend je izdao nekoliko albuma koji su naginjali ka metalu a [[2000]] se opet okupila stara postava benda koja je izdala album po uzoru na svoj zvuk iz osamedesetih.
 
===Detaljnije informacije===
Značajnije stvari su se desile kada je Mike Stone, koji je imao svoju diskografsku kuću, posetio njihov prvi koncert u Northwood Parish Hall. Zainteresovao se da ih ima u svojoj diskografskoj kući. Izdali su svoj prvi EP '"Realities of War'" u martu 80-te. Stone nije imao distributera pa je svojim autom prodavao EP prodavnicama. EP se popeo na "Top 10 Indie chart in 'Sounds'", uz minimum propagande, kao što su fotke, umetnički radovi, itd.
 
Prvi put kada su svirali izvan Stoke, posetili su Leicester, Preston i [[Glasgow]]. Sledeći njihov snimak iste godine je bio '"Decontrol'". Tezz je prestao da svira gitaru u nekoliko lokalnih rok bendova, tako da su izdali i 12'' EP '"Why'". Odradili su '"Apocalypse Now'" turneju po Britaniji. Tada se i bubnjar menjao ali su izdali '"Never Again'" pri kraju '81[[1981]]. Taj omot je i danas poznat kao sinonim za bend (nataknuti golub-anti ratni poster). Popeli su se na 64 mesto na nacionalnoj tabeli.
 
Sve ovo je prethodilo stvaranju njihovog prvog albuma koji je i najpoznatiji "Hear Nothing See Nothing Say Nothing". Opet su se popeli na 40 mesto na nacionalnoj listi gde su ostali oko 5 nedelja. Tada su ih zvali iz "major label" ali su oni odlučili da ostanu sa Clay-om, jer im je Mike Stone dao prvi prekid i tražio je isto takve bendove koji će da potpišu za diskografsku kuću. Tada su krenuli na turneju u inostranstvo, u [[Italija|Italiju]], [[Jugoslavija|Jugoslaviju]] i [[Holandija|Holandiju]]. '82[[1982]] su takodjetakođe svirali u [[Švedska|Švedskoj]], [[Finska|Finskoj]], a takodje i u [[USA]] (gde nisu imali izdate već uvezene snimke) i u [[Kanada|Kanadi]].
 
Kada su se vratili u Englesku, Bones je napustio bend i osnovao "Broken Bones", zajedno sa svojim bratom Tezz-om koji je inače ex -član (kasnije je svirao u [[UK Subs]], [[Ministry]]...). To se sve dešavalo za vreme njihovog poslednjeg singla koji je izdat '82[[1982]] a koji se zove "State Violence, State Control". Kada je u bend došao Peter '"Pooch'", promenili su svoj zvuk i ponovo su krenuli u Kanadu i [[USA]] sa snimljenim 12''dvanaestoinčnim singlom "Warning: Her Majesty's Government Can Seriously Damage Your Health". Tokom turneje su izdali još jedan singl '83[[1983]]: '"The Price of Silence'". Nakon toga su Pooch i Garry napustili bend tako da su bend činili Rainy i Cal. Snimili su još jednu traku "The More I See", u isto vreme kad i "Warning..." koji je remiksovan i postao je novi singl, a posle nekoliko meseci i kompilacijski album singlova i EP traka. "Never Again" je izdat '84[[1984]], a "Ignorance" [[1985]], sa novim gitaristom i bubnjarem.
 
[[1986]] su izdali i "Grave New World" nakon čega su opet počele promene u bendu i Cal i Kalvin su napustili bend [[1987]]. Od tada pa do izdanja Clay-a se nije desilo ništa značajno. Izdao je "Never Again" i "Discharge 1980-86". Krajem [[1989]] su izdali album uživo a koji je snimljen na drugoj turneji po USA "Live at The City Garden, New Jersey" i još jedan CD uživo "The Nightmares Continues".
Prvi put kada su svirali izvan Stoke, posetili su Leicester, Preston i Glasgow. Sledeći njihov snimak iste godine je bio 'Decontrol'. Tezz je prestao da svira gitaru u nekoliko lokalnih rok bendova, tako da su izdali i 12'' EP 'Why'. Odradili su 'Apocalypse Now' turneju po Britaniji. Tada se i bubnjar menjao ali su izdali 'Never Again' pri kraju '81. Taj omot je i danas poznat kao sinonim za bend (nataknuti golub-anti ratni poster). Popeli su se na 64 mesto na nacionalnoj tabeli.
 
[[1991]] Discharge su se još jednom okupili i izdali novi materijal "Massacre Devine" i "Shooting Up The World" sa Cal-om kao vokalom i Brian Johnsonom ([[AC/DC]]). Kasnije, [[1997]], opet su se okupili stari članovi, Tezz, Bones, Cal i Rainy, i iako nisu svirali koncerte ostaju skladni.
Sve ovo je prethodilo stvaranju njihovog prvog albuma koji je i najpoznatiji "Hear Nothing See Nothing Say Nothing". Opet su se popeli na 40 mesto na nacionalnoj listi gde su ostali oko 5 nedelja. Tada su ih zvali iz "major label" ali su oni odlučili da ostanu sa Clay-om, jer im je Mike Stone dao prvi prekid i tražio je takve bendove koji će da potpišu za diskografsku kuću. Tada su krenuli na turneju u inostranstvo, u Italiju, Jugoslaviju i Holandiju. '82 su takodje svirali u Švedskoj, Finskoj, a takodje i u USA (gde nisu imali izdate već uvezene snimke) i u Kanadi.
 
[[2001]] godine, na žurci kod basiste Bamforda, odlučili su da ponovo okupe bend sa prvobitnom ekipom i [[2002]] godine su izdali album "Discharge". Vratili su se na svoj zvuk iz osamdesetih, agresivna muzika i politički tekstovi. Ipak, Cal nije bio zadovoljan time što sve zvuči kao metal i nije hteo da ide sa bendom na turneju. Tako ga je zamenio "Rat" iz Varukers-a. [[2006]] godine su izdali singl "The Beginning Of The End" na kome nije bilo nikakvog metala. [[2008]] godine planiraju da izdaju album i knjigu o bendu.
Kada su se vratili u Englesku izgledalo je kao da više nikada neće biti kao pre...
 
Sada naravno postoje mnoge kolekcije singlova, LP traka, remixovanihremiksovanih i ponovo izdatih na CD-ima... Discharge 1980-86, Never Again, live, Vision of War, Discharged, a i Metallica je pevala 2 njihove pesme: '"Free Speach For The Dumb'" i '"The More I See'".
Bones je napustio bend i osnovao Broken Bones, zajedno sa svojim bratom Tezz-om koji je inače ex član (kasnije je svirao u UK Subs, Ministry...). To se sve dešavalo za vreme njihovog poslednjeg singla koji je izdat '82 a koji se zove "State Violence, State Control". Kada je u bend došao Peter 'Pooch', promenili su svoj zvuk i ponovo su krenuli u Kanadu i USA sa snimljenim 12'' singlom "Warning: Her Majesty's Government Can Seriously Damage Your Health". Tokom turneje su izdali još jedan singl '83: 'The Price of Silence'. Nakon toga su Pooch i Garry napustili bend tako da su bend činili Rainy i Cal. Snimili su još jednu traku "The More I See", u isto vreme kad i Warning... koji je remiksovan i postao je novi singl, a posle nekoliko meseci i kompilacijski album singlova i EP traka. "Never Again" je izdat '84, a "Ignorance" 1985, sa novim gitaristom i bubnjarem.
 
<center>'''DISKOGRAFIJA'''</center>
1986 su izdali i "Grave New World" nakon čega su opet počele promene u bendu i Cal i Kalvin su napustili bend 1987. Od tada pa do izdanja Clay-a se nije desilo ništa značajno. Izdao je "Never Again" i "Discharge 1980-86". Krajem 1989 su izdali album uživo a koji je snimljen na drugoj turneji po USA "Live at The City Garden, New Jersey" i još jedan CD uživo "The Nightmares Continues".
<small>Na kraju u zagradi je tabela Uk Indie</small>
 
===Singlovi===
1991 Discharge su se još jednom okupili i izdali novi materijal "Massacre Devine" i "Shooting Up The World" sa Cal-om kao vokalom i Brian Johnsonom (AC/DC). Kasnije, 1997, opet su se okupili stari članovi, Tezz, Bones, Cal i Rainy, i iako nisu svirali koncerte ostaju skladni.
* ''State Violence State Control'' 7" Clay(1982) 14<br>(#4)
* ''The Price of Silence'' 7" Clay(1983) 29<br>(#5)
* ''The More I See'' 7"/12" Clay(1984) 34<br>(#3)
* ''Ignorance'' (1985) (#7)
 
===EPs (Ploče)===
Sada naravno postoje mnoge kolekcije singlova, LP traka, remixovanih i ponovo izdatih na CD-ima...Discharge 1980-86, Never Again, live, Vision of War, Discharged, a i Metallica je pevala 2 njihove pesme: 'Free Speach For The Dumb' i 'The More I See'.
* ''Realities of War'' 7" Clay(1980) 1<br>(#5)
* ''Fight Back'' (1980) (#4)
* ''Decontrol (Discharge EP)'' (1980) (#2)
* ''Why (Discharge EP)'' (1981) (#1)
* ''Never Again (Discharge EP)'' (indie #3, UK Singles Chart #64)
* ''Warning: Her Majesty's Government Can Seriously Damage Your Health'' (1983) (#6)
* ''Beginning of the End (Discharge EP)'' (2006)
 
===Albumi===
<center>'''DISKOGRAFIJA'''</center>
* ''Hear Nothing See Nothing Say Nothing'' (1982) (indie #2, UK ClayAlbum LP/CDChart 3<br>#40)
* ''Grave New World (Discharge album)'' (1986) (#8)
* ''Massacre Divine'' Clay CD(1991) 110<br>
* ''Shootin' Up The World'' (1993)
* ''Discharge (Discharge album)'' (2002)
* ''Desensitise'' (August 2008)
 
===Kompilacije===
Singles/EP
* ''Never Again'' 7" Clay(1984) 6<br>(#13)
* ''1980-1986'' (1986)
* ''Protest and Survive'' (1992)
* ''Vision of War'' (1997)
* ''The Clay Punk Punk Singles Collection'' Clay CD 120<br>(1995)
* ''Hardcore Hits'' (1999)
* ''Society's Victims'' (2004)
 
===Drugo===
Realities of War 7" Clay 1<br>
* Demo recording from 1977
Why 12"(Mini LP/CD) Plate 2<br>
* Live album: ''Live at the City Gardens, New Jersey'' (1989)
Fight Back 7" Clay 3<br>
* Tribute album: ''Discharged'' (1992)
Decontrol 7" Clay 5<br>
* Live album: ''Live: The Nightmare Continues'' (1996)
Never Again 7" Clay 6<br>
* Tribute album: ''In Defence Of Our Future: A Tribute To Discharge'' (1999)
State Violence State Control 7" Clay 14<br>
* Split album with "MG15" (2006)
Warning 12" Clay Plate 5<br>
The Price of Silence 7" Clay 29<br>
The More I See 7"/12" Clay 34<br>
Ignorance 7"/12" Clay 43<br>
 
[[Category:Muzika]]
LP/CD
 
[[en:Discharge]]
Hear Nothing See Nothing Say Nothing Clay LP/CD 3<br>
[[de:Discharge]]
Grave New World Clay LP/CD 19<br>
Massacre Divine Clay CD 110<br>
Shooting Up the World Clay CD 118<br>
Discharge 1980-86 Clay LP 19<br>
The Clay Punk Punk Singles Collection Clay CD 120<br>
Never Again Clay LP/CD 12<br>
Protest and Survive(Double CD) Clay CD 113<br>
Live-The Nightmare Coninues Clay LP/CD 107<br>
Live at the City Garden,New Jersey Clay LP/CD 103 <br>
Vision of War Recall SMD CD131<br>
Hardcore Hits Cleopatra CLP0540-2<br><br>