Frano Lasić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 37:
 
== Biografija ==
Frano Lasić je hrvatski glumac i pevač iz Dubrovnika. Rođen je 12.11.1954.g. u Rijeci ali od malih nogu živi u Dubrovniku. Završio je fakultet strojarstva u Dubrovniku ali se time nikada nije bavio. Još u srednjoj školi zainteresovao se za glumu i nastupao je u dubrovačkom kazalištu “Marin Držić”. Svoj prvi film “Okupacija u 26 slika” Lordana Zafranovića snima 1978.g. Nakon toga odlučuje da se posveti glumi. 1983.g. odlazi u Ameriku gde je proveo sedam godina i gde je završio produkciju i glumu. Nakon Amerike kraće vreme je živeo u Engleskoj i u Beču. Do danas je igrao u preko 55 filmova sa područja bivše Jugoslavije. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu ''[[Kiklop (film)|Kiklop]]'' Antuna Vrdoljaka iz 1982.g. koji je rađen po [[Kiklop (roman)|romanu]] hrvatskog književnika Ranka Marinkovića. U njemu tumači lik kazališnog kritičara Melkiora Tresića – anksioznog intelektualca koji se potuca po zagrebačkim ulicama i kavanama razmišljajući o svojoj sudbini uoči nadolazećeg vrtloga drugog svetskog rata.
Ostvario je i kratku ali zapaženu muzičku karijeru. 1983.g. nastupa na Splitskom Festivalu zabavne glazbe sa pesmom Đela Jusića “Zagrljeni” koja je postala veliki hit. Takođe njegova pesma ''Volim te budalo mala'' je bila pobednica [[Zagrebfest]]a, a objavljuje i LP “Frano Lasić” gde se pored ovih hitova nalazi i hit “Dobro jutro”.
Frano Lasić strastveni je jedriličar i sa svojom decom često jedri. Voli ronjenje ali i ostale sportove: skijanje, tenis ...