Razlike između izmjena na stranici "Sloboda govora"

Obrisan 1 bajt ,  prije 5 godina
nema sažetka uređivanja
'''Sloboda govora''' je pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljnja bez [[strah]]a da će te netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti. Naziva se i '''[[sloboda izražavanja|slobodom izražavanja]]'''.
 
Smatra se da je sloboda govora nepohodnaneohodna za postojanje [[demokracija|demokratske]] vlasti. U zemljama u kojima ne postoji sloboda govora, u autokratskim sustavima, ljudi se boje reći ono što misle. U tom slučaju vlast i nadređeni ne znaju što oni misle. Ako nadređeni ne znaju što podređeni žele, ne mogu ostvariti njihove potrebe. Kad nema slobode govora, vlast i nadređeni ne brinu se o onomu što podređeni žele i trebaju. Neki smatraju da je to razlog zašto neke vlasti ne dozvoljavaju slobodu govora - ne žele snositi posljedice preuzimanja [[odgovornost]]i ili se boje pokretanja [[revolucija|revolucije]] do koje bi došlo kad bi svi mogli znati što se sve događa u društvu.
 
Poznati liberalni mislilac [[John Stuart Mill]] misli da sloboda govora nije važna samo zato što svatko ima pravo na slobodu izražavanja, nego i zato što zajednica u kojoj živimo ima pravo čuti naša razmišljanja.
Anonimni korisnik