Tango – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
definicija; interni linkovi; eksterni linkovi; kategorije; interwiki
slika
Red 1:
{{otheruses}}
 
[[Image:TangoCouple.jpg|250px|thumb|Par pleše tango.]]
 
'''Tango''' je naziv za [[latinoamerički ples]] i uz njega vezani muzički žanr koji potiče iz [[Argentina|Argentine]] i [[Urugvaj]]a, a odakle se proširio po ostatku sveta.
 
 
Po nekim teorijama tango je afričkog porekla. Takođe se smatra se da je iz Španije prenet u Argentinu .Većina smatra da je nastao u Buenos Airesu odakle je krenuo u osvajanje sveta. Pojavio se na prelasku iz 19. u 20. vek i razvijao se u više smerova.
 
Pojavio se na prelasku iz 19. u 20. vek i razvijao se u više smerova.
 
U Brazilu se plesala [[habanera]], ples sličan tangu, da bi se zatim razvila [[milonga]] – prethodnik današnjeg tanga.
 
U isto vreme se plesao u getoima Buenos Airesa pod nazivom ’’baila con corte’’.
 
U Brazilu se plesala [[habanera]], ples sličan tangu, da bi se zatim razvila [[milonga]] – prethodnik današnjeg tanga. U isto vreme se plesao u getoima Buenos Airesa pod nazivom ’’baila con corte’’.
 
Ples milonga je bio izrazito erotičan sa karakterističnim pokretima glavom i ramenima i iznenadnim promenama dinamike izvođenja. Kada je početkom 20. veka milonga prenet u salone i teatre visokog društva Brazila, menjaju mu ime u tango jer je milonga bio ples na lošem glasu i to ime previše podsećalo na prigradska naselja.
 
 
U Evropi se pojavljuje 1907.godine, najpre na francuskoj obali a potom i u Parizu.U isto vreme nije bio prihvaćen u Londonu zbog previše erotike u svom karakteru.Posle određenih promena biva prihvaćen i počinje da vlada i modom i plesom. Godine 1922. tango u celom svetu proslavlja [[Rudolf Valentino]]. Nešto kasnije Englezi ga preoblikuju,standardizuju i razvijaju mnoge plesne figure koje se i danas plešu.
 
 
Tango je jedini standardni ples latino-američkog porekla. Po stilu se veoma razlikuje od ostalih standardnih plesova.U osnovnom kretanju nema podizanja i spuštanja. Njegov ritam je iscepkan i dinamičan. Karakteristični su energični,progresivni pokreti koji se smenjuju sa napetim pauzama. Ples je pun suprotnosti,pored čvrstine takođe je zadržao i ogromnu mekoću i nežnost. Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti.Danas se često karakteriše frazom ’’tužna misao koja se pleše’’.