Pasoš Srbije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nbumbic (razgovor | doprinos)
Nova stranica: mini|225p|desno|Novi biometrijski pasoš je predstavljen u [[2008.]] '''Pasoš Republike Srbije''' je javna putna isprava koja se državljaninu [[Srb...
(nema razlike)

Verzija na datum 1 septembar 2008 u 01:25

Pasoš Republike Srbije je javna putna isprava koja se državljaninu Srbije izdaje za putovanje i boravak u inostranstvu, kao i za povratak u zemlju. Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Pasoš Srbije se izdaje za neograničen broj putovanja.

Novi biometrijski pasoš je predstavljen u 2008.

Trenutno je u Srbiji u upotrebi pasoš Savezne Republike Jugoslavije. Početkom 2008. su predstavljeni novi biometrijski pasoši Republike Srbije čije je izdavanje planirano da počne u martu, međutim iz političkih i tehničkih razloga izdavanje je odloženo do 7. jula 2008. Prvi pasoši biće uručeni početkom avgusta 2008.[1][2][3] Sadašnji pasoši važe do 31. decembra 2009[4].

Opis novog srpskog pasoša

Sledeći podaci su zasnovani na tekstu „Novi srpski pasoš – novo lice Srbije“, sa sajta Vlade Srbije.[5]

Na koricama pasoša, koje su „carsko“ crvene boje, nalaziće se ime i grb Republike Srbije, natpis „PASOŠ“, napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski. Na unutrašnjoj strani korica je natpis „Srbija“, naizmenično ćiriličkim i latiničkim pismom, koji će biti vidljivi samo na ultraljubičastom svetlu.

Prvi list u pasošu je polikarbonatski i tvrđi je u odnosu na ostale strane, kojih ima ukupno 32 i namenjene su za pečate i vize, prošivene na specijalan način i specijalnim fluoroscentnim koncem.

I druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj strani srpskim, francuskim i engleskim jezikom napisano je „PASOŠ“. Na toj stranici su lični podaci vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rođenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja putna isprava).

Prema elementima zaštite novi pasoš se najviše razlikuje od starog i ima sedam nivoa zaštite, što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi. Novina je nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika. U dnu druge strane nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima. Zaštita ove stranice je izuzetno važna kako bi se sprečilo falsifikovanje, tako da ima kinegram, optički varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi, i napravljena je od više slojeva plastike. Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata. To znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice su predviđene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Pasoši će važiti po deset godina. Na izradi idejnih rešenja za pasoš radila je zajednička komisija MUP i Zavod za izradu novčanica.

Novi moderan pasoš je jedan od glavnih uslova za ukidanje viza građanima Srbije za putovanja u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

Diplomatski pasoš Republike Srbije

Diplomatski pasoš se izdaje državljanima Republike Srbije koji u skladu s međunarodnim pravom u inostranstvu imaju status diplomatskog agenta, konzularnog funkcionera, funkcionera međunarodnih organizacija, diplomatskim kuririma, kao i najvišim državnim funkcionerima.

Službeni pasoš Republike Srbije

Službeni pasoš se izdaje službenicima diplomatskih ili konzularnih predstavništava Republike Srbije, kao i državnim službenicima, državnim službenicima na položajima i rukovodećim radnicima sa posebnim ovlašćenjima u drugim državnim organima, kada putuju u inostranstvo službenim poslom koji zahteva posedovanje službenog pasoša.

Novi srpski pasoš — novo lice Srbije

Vlada Republike Srbije, Večernje novosti i RTS pokrenuli su akciju „Novi srpski pasoš — novo lice Srbije“ u cilju promocije nove putne isprave. Prve 204 putne isprave Republike Srbije početkom maja će biti dodeljene najistaknutijim građanima Republike Srbije i srpske dijaspore. Cifra 204 uzeta je simbolično zbog 204 godine od obnavljanja srpske državnosti. Kriterijumi su ljudska izuzetnost, profesionalna izuzetnost, školska i fakultetska izuzetnost, afirmacija Republike Srbije u inostranstvu, kao i dosadašnja medijska neeksponiranost[5]. Žiri su činili Biljana Stepanović, Miodrag Stojković, Zdravko Čolić, Aleksandar Đorđević, Dejan Ilić, Manojlo Vukotić i Bojan Brkić.

Početkom aprila izabrani su nosioci počasnih pasoša.[6] U isto vreme je iz tehničkih razloga došlo do odlaganja izdavanja novih pasoša do daljnjeg.

Spoljašnje veze

Reference