Bitunja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Додавање координата са енглеске Википедије
Nema sažetka izmjene
Red 17:
 
== Geografija ==
Selo se nalazi u [[Hercegovina|Hercegovini]]. Područje Bitunje se nalazi oko 8 kilometara jugoistočno od [[Stolac|Stoca]], a od općinskog centra Berkovića oko 28 km jer je najbolji put preko Stoca. Bitunja se dijeli na Donju i Gornju Bitunju u kojoj je i zaselak Zabrđe. U Zabrđe se stiže sa puta Stolac-[[Ljubinje]], skretanje na istočnu stranu kod betonske čatrnje Novakinja (prije prevoja na Žegulji).
Selo se nalazi u [[Hercegovina|Hercegovini]].
 
== Istorija ==
Područje Bitunje je pripadalo srednjovjekovnoj Humskoj župi Dubrava koja je graničila sa župama Dabar, Popovo, Žaba, Luka i Večerić. Župa Dubrave se spominje u dubrovačkom spisu od 13. oktobra 1285, a zatim u više dokumenata iz 1405, 1406, 1443, 1444, 1449. godine.
 
Stećci Gornje Bitunje (Zabrđa) situirani su na četiri lokaliteta, poznata pod sljedećim nazivima: Lokve, Potkuk, Zakuk i Baba. Centralni dio područja na kojem su nekropole je vapnenačka stijena Kuk koja je korištena kao kamenolom za okolne nekropole. Oko nje su nekropole Potkuk i Zakuk. Nekropola Lokve je na najnižen dijelu areala na kojoj se nekropole pružaju, a Baba je na najvišoj tački u ovom dijelu terena. Sve četiri nekropole su proglašene za nacionalne spomenike kulture Bosne i Hercegovine. <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=3 Nekropole stećaka]</ref>
 
Bitunja se prije [[rat u Bosni i Hercegovini|rata u Bosni i Hercegovini]] nalazila u sastavu opštine [[Stolac]].