Easy Rider – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: kozmetičke izmjene
Red 28:
Po žanru predstavlja [[film ceste]]. Protagonisti, koje tumače Peter Fonda (koji je također producirao film) i Hopper su Wyatt i Billy, dvojica [[Hipici|hipi]]-[[Bajker|bajkera]] i sitnih dilera koji novcem od droge financiraju svoj životni stil, odnosno nesputana putovanja motociklima po Americi. Radnja prikazuje kako tokom svojih putovanja sreću različite ljude, od blagonaklonih hipika u pustinjskoj komuni pa sve do zadrtih konzervativaca koji će svoje neprijateljstvo prema njihovom [[Nonkonformizam|nonkonformističkom]] načinu života iskazati sa tragičnim posljedicama.
 
Prije nego što je započeo rad na filmu, Fonda je već bio stekao reputaciju svojevrsne kontrakulturne ikone u Hollywoodu, i to zahvaljujući glavnim ulogama u bajkerskom filmu [[The Wild Angels|Divlji anđeli]] i art-filmu [[The Trip (film)|''The Trip'']] gdje njegov lik konzumira [[Dietilamid liserginske kiseline|LSD]] i doživljava [[Psihodelija|psihodelična]] iskustva. ''Goli u sedlu'' su se naslanjali na te motive, ali uz ikonografiju modernog vesterna, oodnosno protagonista kao junaka nove, mlade i "kontrakulturne" Amerike. U stilskom smislu su se ''Goli u sedlu'' naslanjali na montažne i druge tehnike francuskog Novog vala, ali i predstavljali svojevrstan odraz psihodelije. Muzičku podlogu za film su dali tada popularni rock bendovi kao što su [[The Band|''The Band'']], ''[[The Byrds]]'' i [[Steppenwolf (bend)|''Steppenwolf'']], čija će pjesma [[Born to Be Wild|''Born to Be Wild'']] postati veliki hit.
 
Film je sniman sa relativno niskim budžetom, ali su financije predstavljale daleko manji problem na snimanju od međusobnih svađa Fonde, Hoppera i drugih članova ekipe, odnosno sklonosti da se konzumiraju [[marihuana]], LSD i druge droge. Samo je snimanje dovršeno u prvoj polovici 1968. godine, ali je premijera odgađana prije svega zbog problema u montaži, odnosno nastojanja Hoppera da sačuva što veći dio materijala.
 
Na kraju se film prikazao na Kanskom festivalu, a nakon nekoliko mjeseci je počela redovna distribucija u SAD. Publika, prije svega ona mlađa, zdušno je prihvatila film te je postao treći najgledaniji film godine u Sjevernoj Americi. Hopper je stekao status velikog filmskog autora, ali je tu reputaciju brzo uništio katastrofalnim iskustvima sa svojim sljedećim projektom [[The Last Movie|''The Last Movie'']]. Film je daleko više pomogao Jacku Nicholsonu, koji se pojavljuje u relativno maloj ulozi, ali je zato upravo zahvaljujući njoj postao legitimna filmska zvijezda. Goli u sedlu su, pak, svojim iznenađujućim uspjehom pokazali da se mladi sineasti u nezavisnoj produkciji daleko bolje snalaze u novim okolnostima od velikih studija, koji su u to vrijeme bili u velikoj financijskoj krizi, a Hopperov uspjeh je kod mnogih kritičara stvorio percepciju o režiserima kao pravim filmskim autorima, odnosno ključnim ličnostima Novog Hollywooda.
Red 36:
Godine 2012. je snimljen [[prednastavak]] filma pod naslovom [[Easy Rider: The Ride Back|''Easy Rider: The Ride Back'']], koji pokazuje rane živote protagonista.
 
== Uloge ==
{{col-begin}}
{{col-break}}
* [[Peter Fonda]] – Wyatt, "Kapetan Amerika"
* [[Dennis Hopper]] – Billy
* Antonio Mendoza – Jesus
* [[Phil Spector]] – Veza
* Mac Mashourian – Tjelohranitelj
* [[Warren Finnerty]] – Rančer
* Tita Colorado – Rančerova supruga
* [[Luke Askew]] – Stranac na autoputu
Komuna
* [[Luana Anders]] – Lisa
* Sabrina Scharf – Sarah
* Sandy Wyeth – Joanne
* [[Robert Walker, Jr.]] – Jack
* Robert Ball – Pantomimičar #1
* Carmen Phillips – Pantomimičar #2
* Ellie Walker – Pantomimičar #3
* [[Michael Pataki]] – Pantomimičar #4
Zatvor
* [[Jack Nicholson]] – George Hanson
* George Fowler, Jr. – Čuvar
* Keith Green – Šerif
{{col-break}}
Kavana
* Hayward Robillard – Čovjek sa mačkom
* Arnold Hess, Jr. – Zamjenik šerifa
* Buddy Causey, Jr. – Mušterija #1
* Duffy Lafont – Mušterija #2
* Blasé M. Dawson – Customer #3
* Paul Guedry – Mušterija #4
* Suzie Ramagos – Djevojka #1
* Elida Ann Hebert – Djevojka #2
* Rose LeBlanc – Djevojka #3
* Mary Kaye Hebert – Djevojka #4
* Cynthia Grezaffi – Djevojka #5
* Colette Purpera – Djevojka #6
Kuća Plavih svjetala
* [[Toni Basil]] – Mary
* [[Karen Black]] – Karen
* Lea Marmer – Madam
* Cathé Cozzi – Plesačica
* Thea Salerno – Kurva #1
* Anne McClain – Kurva #2
* Beatriz Monteil – Kurva #3
* Marcia Bowman – Kurva #4
Kamionet
* David C. Billodeau
* Johnny David
{{col-end}}
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vanjske veze ==
* {{IMDb title|id=0064276}}
* {{Commonscat-inline|Easy Rider (film)}}
 
[[Kategorija:Američki filmovi]]