Razlike između izmjena na stranici "Pulski filmski festival"

nema sažetka uređivanja
No edit summary
'''Festival igranog filma u Puli''' je [[Hrvatska|hrvatski]] filmski festival osnovan [[1953]], kao ''Festival jugoslavenskog igranog filma''. U vreme [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|SFRJ]] predstavljao je najvažniji filmski festival u zemlji. Festival se održava svake godine u [[Pulska arena|Areni]].
 
Do 2000. godine festival se fokusira na nacionalna ostvarenja, a od 2001. uključen je i međunarodni program i dodata je nagrada [[Zlatna arena za najbolji film u međunarodnom programu]], koju dodjeljujedodijeljuje međunarodni ocenjivački sud.
 
==Nagrade==
===Zvanične nagrade festivala===
Na festivalu se dodjeljujedodijeljuje 16 [[Zlatna arena|Zlatnih arena]], koje su pandan [[Oscari|američkom Oskaru]], i to u kategorijama:
*[[Zlatna arena za režiju]]
*[[Zlatna Arena za scenarij]]
*[[Posebna Zlatna Arena za masku]]
*[[Posebna Zlatna Arena za specijalne efekte]]
*[[Zlatna arena za najbolji film u međunarodnom programu]] – dodjeljujedodijeljuje međunarodni žiri za film iz međunarodnog programa.
*[[Velika Zlatna Arena za najbolji film Festivala]], koju prima producent.
 
Posebne Zlatne Arene: za ton, masku i specijalne efekte, ne moraju biti dodjeljenedodijeljene.
 
===Ostale nagrade===
*[[Nagrada Breza]] – nagrada ''[[Vjesnika]]'' koja se dodjeljuje debitantu iz jedne od nagrađivanih kategorija.
*[[Zlatna vrate Pule]] – nagrada publike, koja se svečano dodjeljuje na festivalu. Publika glasa u toku trajanja festivala.
*[[Nagrada Krešo Golik]] – dodjeljuje ''Vjesnik'' za životno delodjelo na području filmske umetnosti
*[[Nagrada Vladimir Nazor]] – dodjeljuje je [[Ministarstvo kulture Repulike Hrvatske]] za životno djelo na podrčju filmske umetnosti
*[[Nagrada Fabijan Šovagović]] – dodjeljuje je [[Hrvatsko društvo filmskih redatelja]] za poseban glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji