San – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 93.86.183.169 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Legobot
Red 16:
 
=== Stari Grci ===
SANJATI BASURU(mitsko bice iz Buara(inace moja komsinka)) ZNACI SRECU.
 
Grčki čovek je bio ubeđen da živi u svetu prenaseljenom znacima. [[Proročanstva]] su bila celoviti deo duhovnog i kulturnog ambijenta, a najveći značaj pridavan je snovima. U staroj Grčkoj nisu svi snovi bili dostojni tumačenja, već samo oni koji su se tretirali kao poslati od [[bog]]ova, [[demon]]a ili [[heroj]]a. Međutim, Grci su se razlikovali po tome što nisu negovali kult [[prorok]]a, tj. nisu priznavali pravo tumačenja samo određenim pojedincima.
Linija 54 ⟶ 53:
[[Karl Gustav Jung]], rani [[Frojd]]ov sledbenik, tvrdio je da je funkcija snova da kompenzuju one delove ljudske psihe koji se nisu dovoljno razvili tokom budnog stanja. [[Jung]] san posmatra kao ''prirodni fenomen'' i ''nenamernu'' pojavu, koja ne zavisi od volje, želje, namere ili postavljenih ciljeva svesnog dela [[ličnost]]i. Nesvesni sadržaji su čoveku potrebni radi dopune svesnih sadržaja, jer se, kako [[Jung]] ističe, [[svest]] može dresirati, ali [[nesvesno]] nikada. Za [[Jung]]a je bavljenje pitanjem nesvesnog, a time i snovima koji su specifični i spontani izraz tog nesvesnog, bilo od ''životnog značaja'' i, jer se tu radilo o ''duhovnom biti'' ili ''ne biti''. Otuda je [[Jung]] snove smatrao ''prima materiom'' svog životnog dela. [[Jung]]ova životna filozofija kaže da čovek postaje celovit, potpun, smiren, plodan i srećan, jedino kada je proces individuacije dovršen, kad su svesno i nesvesno naučili živeti u miru i dopunjavati jedno drugo.
 
Snovi nemaju samo funkciju lečenja, već nas i podučavaju, dopunjuju, usmeravaju, inspirišu, ukazuju nam gde grešimo i gde smo neprilagođeni i, konačno, daju nam odgovore na pitanja i rešenja za probleme sa kojima svesni deo naše ličnosti ne može da izađe na kraj, budući da [[svest]], za razliku od nesvesnog, nikada ne vidi celinu. Stoga se u eri naučnog tumačenja snova san koristi kao ''izveštač nesvesnog''. [[Jung]] ističe ''kompenzatornu'', ''negativno-kompenzatornu'' tj. reduktivnu i ''prospektivnu'' funkciju sna.
 
== Napomene ==