Južna Osetija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{tren}}
 
{| border=1 align=right cellpadding=4 cellspacing=0 width=300 style="margin: 0 0 1em 1em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaaaaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%; width: 300px;"
|+<big><big>'''{{unicode|Хуссар Ирыстон}}<br>სამხრეთ ოსეთი<br>Južna Osetija'''</br></big></big>
Linija 45 ⟶ 47:
|- valign="top"
| '''[[Nezavisnost]]'''<br>&nbsp;&#x2013; Proglašena<br>&nbsp;&#x2013; Priznanje
| Od [[Gruzija|Gruzije]]<br>&nbsp;[[28.11.]] [[1991]].<br>&nbsp;[[Nepriznate države|nijednoRusija]]
|-
| '''[[Valuta]]''' || [[Ruska rublja]]
Linija 77 ⟶ 79:
== Politički status ==
 
[[Ujedinjeni narodi]], [[Europska Unija]], [[OSCE]], [[Vijeće Europske Unije]], [[NATO]] i većina zemalja svijeta priznaju Južnu Osetiju kao integralni dio Gruzije. Ipak, ova de facto nezavisna republika kojom upravlja secesionistička vlada održala je drugi [[referendum]] o nezavisnosti<ref>Niko Mčedlišvili: [http://today.reuters.co.uk/news/articlenews.aspx?type=worldNews&storyID=2006-09-11T131034Z_01_L11486859_RTRUKOC_0_UK-GEORGIA-RUSSIA.xml&archived=False Georgian rebel region to vote on independence], 11. rujna 2006.</ref> 12. studenog 2006. godine, nakon prvog referenduma iz 1992., kojeg međunarodna zajednica nije smatrala valjanim<ref>http://www.civil.ge/eng/article.php?id=13522</ref>. Po očekivanjima, većina glasača je glasala za nezavisnost od Gruzije. Ipak, ovaj referendum nisu međunarodno priznali UN, EU, OSCE, NATO i [[Ruska Federacija]], zbog nedostatka sudjelovanja etničkih [[Gruzijci|Gruzijaca]] i zbog sumnjive zakonosti referenduma kojeg nije priznala središnja vlast u [[Tbilisi]]ju<ref>http://www.cnn.com/2006/WORLD/europe/11/13/sossetia.independence.ap/index.html </ref>. Uz ovaj secesionistički referendum, održani su i izbori u područjima Južne Osetije koje kontrolira Gruzija i na kojima je [[Dmitri Sanakoev]] izabran kao alternativni predsjednik Južne Osetije<ref>http://www.caucaz.com/home_eng/breve_contenu.php?id=279 </ref>. Nakon [[Rat u Južnoj Osetiji 2008|rata]] između Rusije i Gruzije dana 26.8. 2008. predsjednik Dmitrij Medvjedev je potpisao ukaz u priznanju nezavisnosti Južne Osetije.
 
== Povijest ==
Linija 102 ⟶ 104:
[[1992]]. godine, [[Gruzija]] je pristala na prekid vatre kako bi izbjegla veće sukobe s Rusijom. Gruzijska i južnoosetijska vlada su pristale na sporazum kojim se izbjegava nasilje, a Gruzija je pristala ne uvoditi sankcije protiv Južne Osetije. Tada su osnovane osetijske, ruske i gruzijske mirotvorne snage. [[6. studenog]] [[1992]]. godine, [[OSCE]] je pokrenuo misiju u Gruziji kojom se nadziru mirotvorne operacije. U razdoblju do sredine [[2004]]. godine, situacija u Južnoj Osetiji je bila relativno mirna. U lipnju 2004. započele su nove napetosti uzrokovane gruzijskim akcijama protiv švercanja u regiji. Događali su se razni slučaji napada, bombardiranja i uzimanja taoca u kojima su poginuli ili ranjeni deseci ljudi. Prekid nasilja je ponovno dogovoren 13. kolovoza, ali je često bio narušavan. Trenutna situacija u regiji je mirna, iako napeta, budući da je Gruzija od Makedonije, Bugarske i Ukrajine kupila znatan ratni arsenal, a jedan dio njezine vojske obučavaju [[marinci]] iz SAD-a.
 
Gruzijska vojska je 07.08. 2008. u cilju preuzimanja kontrole nad otcepljenim delom [[Rat u Južnoj Osetiji 2008|napala]] teritoriju Južne osetije a ruski tenkovi su već sutradan krenula u odbarnu stanovnika Južne Osetije, koji većinom imaju rusko državljanstvo i svojih mirovnih trupa. Ruska vojska je je preuzela kontrolu nad većinom teritorije uključujući i glavni grad [[Chinvali]]. IakoNedugo jepo premijerzavršetku Rusijesukoba, Vladimir Putin stavaRusija je da u posredovanju treba da učestvuju ZND koje su dale mandat mirovnim snagama u sukobu pokušava da26.8. učestvujepriznala EUJužnu prekoOsetiju svogkao predsedavajućegnezavisnu Francuskedržavu.
 
 
== Zemljopis ==