Razlike između izmjena na stranici "Dragutin Nemanjić"

Obrisano 35 bajtova ,  prije 4 godine
malo samo
m/м (Vraćene izmjene 109.122.122.96 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Soundwaweserb)
(malo samo)
Kao što je Uroš I. preuzeo nasilno preuzeo vlast od svog brata 1243 godine, tako se sada Dragutin buni protiv njega i pobjeđuje ga 1276 godine nakon kratkotrajnog [[građanski rat|građanskog rata]] [[1276|1276.]] godine nakon čega se kruni za kralja. Po stupanju na prijestolje on dijeli Srpsko kraljevstvo na tri područja kojim upravljaju guverneri. Guverner tadašnjih južnih pokrajina postaje njegov brat [[Milutin Nemanjić|Milutin]], današnju Crnu Goru i dijelove Hercegovine gdje se povukao u [[manastir]] Stefan Uroš I. dobiva Dragutinova majka Jelena, a sam Dragutin direktno upravlja s tadašnjom sjevernom Srbijom.
 
Po dolasku na vlast Dragutin počinje voditi pro-Ugarsku politiku zajedno s kraljem Napulja Karlom iz dinastije Anžu čiji sin i nasljednik se oženio za drugu kćer [[Stjepan V., hrvatsko-ugarski kralj|Stjepana V.]] pa zajedno objavljuju rat [[Bizantskosa carstvo/Latinična verzija|Bizantu]]Vizantijom. Neuspjeh u tom ratu [[1282|1282.]] godine, zajedno s teškom ozljedom noge i događajima u Bugarskoj dovode do Dragutinove neočekivane abdikacije. Bez pisanih dokumenata koji govore o razlozima napuštanja vlasti povjesničari su naveli nekoliko pretpostavki tako da oni sumnjaju kako do toga dolazi zbog grižnje savjesti radi nasilnog obaranja oca (on će umrijeti 1280. godine) ili straha od posljedica građanskog rata kao što se dogodilo u Bugarskoj nakon što je tamošnji vladar postao teško pokretan 1276 godine.
 
Sporazumom o abdikaciji Dragutin je 1282 godine prepustio vlast [[Milutin Nemanjić|Stefan Uroš II. Milutina]] pod uvjetom da kasnije djeca od Dragutina nasljede Milutina na vlasti, a za sebe je i zadržao sjeverne pokrajine države.
Anonimni korisnik