Eksperiment – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m dodana kategorija Metode evaluacije pomoću gadgeta HotCat
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Eksperiment''', ogled, opit, pokus ili proba je analitički je postupak za proučavanje uzročno-posledičnih [[odnos]]a. To je [[metod]] naučnog [[istraživanje|istraživanja]] u kojem se namerno i [[sistem]]atski menja neka pojava, radi izazivanja, a onda posmatranja i merenja neke druge pojave (nezavisno-zavisna promenljiva), dok se ostali relevantni uslovi (promenljive) kontrolišu ili izoluju. Postoji više vrsta ogleda, a najpoznatiji su laboratorijski i ogled u prirodnim uslovima. U oba slučaja eksperiment je tako organizovan postupak naučnog [[istraživanje|istraživanja]] da dobijeni rezultat nesumnjivo i nedvosmisleno potvrđuje ili odbacuje postavljenu hipotezu. U nauci se eksperiment smatra jednim od najobjektivnijih, najpouzdanijih i najegzaktnijih [[metoda]], tako da [[saznanje|saznanja]] zasnovana na njemu imaju visok epistemološki status.
'''Eksperiment''' je jedna od osnovnih metoda [[nauka|znanstvene]] spoznaje. To je postupak kojim se izaziva neka [[pojava]] radi zapažanja, istraživanja i tumačenja. Riječ je [[latinski jezik|latinskog]] porijekla.
 
Riječ je [[latinski jezik|latinskog]] porijekla.
== Relevantni članci ==
 
== Literatura ==
* [http://polisci.berkeley.edu/people/person/thad-dunning Dunning, Thad]. ''[http://www.amazon.com/Natural-Experiments-Social-Sciences-Design-Based/dp/1107698006 Natural Experiments in the Social Sciences: A Design-Based Approach]''. [http://www.cambridge.org/us/academic/subjects/politics-international-relations/research-methods-politics/natural-experiments-social-sciences-design-based-approach Cambridge University Press].
* Shadish, William R., Thomas D. Cook, and Donald T. Campbell. (2001) ''Experimental and Quasi-experimental Designs for Generalized Causal Inference''. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-61556-9 [http://depts.washington.edu/methods/readings/Shadish.pdf Excerpts]
 
== Vidi još ==
* [[Metodologija]]
 
== Spoljašnje veze ==
{{Commonscat|Experiments}}
* [http://openbookproject.net/electricCircuits/Exper/index.html Lessons In Electric Circuits - Volume VI - Experiments]
* [http://www.madsciencebook.com Description of weird experiments (with film clips)]
* [http://www.ScienceCastle.com/ Science Experiments for Kids]
* [http://www.experiland.com Science Project ideas]
* [http://plato.stanford.edu/entries/physics-experiment/ Experiment in Physics] from Stanford Encyclopedia of Philosophy
 
[[Kategorija:Eksperimenti| ]]