Ljubomir Davidović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto sa srpske Wikipedije
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Ljubomir Davidović''' ([[24. decembar]], [[1863]]., [[Beograd]] - [[19. februar]] [[1940]]., [[Beograd]]) je bio srpski i jugoslovenski političar, državnik i osnivač [[Demokratska stranka (Jugoslavija)|Demokratske stranke]].
 
Školovao se u Beogradu. Završio je prirodni odsek na Filozofskom fakultetu Velike škole i bio je profesor gimnazije u unutrašnjosti Srbije. Bio je čak i profesor prestolonasledniku [[Aleksandar I od Jugoslavije|Aleksandru Karađorđeviću]], sa kojim je u vreme njegove vladavine, iako oštro suprotstavljen, naročito njegovoj ličnoj diktaturi iz 1929, do njegove pogibije, ostao u dobrim ličnim odnosima.
 
Bio je u [[Narodna radikalna stranka|Narodnoj radikalnoj stranci]] i 1901. godine je bio u krilu koje se izdvojilo. Godine 1912. postaje vođa [[Samostalna radikalna stranka|Samostalne radikalne stranke]] (od 1919. se objedinjuje u Demokratsku stranku). Bio je ministar prosvete (1904.), predsednik Opštine Beogradske (1909), predsednik Narodne skupštine (1909) pa ministar prosvete (1904.). Tokom srpske golgote bio je zadužen za smeštaj i obrazovanje izbegličke dece na grčkom ostrvu Krfu. Zahvaljujući njemu su na Krfu izlazile i srpske novine.
 
Nakon Prvog svetskog rata i stvaranja Demokratske stranke, sastavljao je ispred svoje stranke Vladu tri puta (dva puta 1919. i jednom 1924), ali je na njoj ostao razmerno kratko, svega 289 dana.