Wikipedija:Pijaca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 904:
 
:Čisto pitanje - zašto bi mi morali navoditi odakle smo preveli članke? Ta mi ideja djeluje... suvišno? Uredu kad se članci doslovno prenose s neke od Wikipedija, to razumijem, ali navoditi odakle je nešto prevedeno mi je nejasno... uostalom, što ako je u pitanju kompozitni prijevod s više Wikipedija? Mislim, umanjuje mi se kreativni doprinost i djeluje mi kao da nemamo nikakvog originalnog sadržaja i to još dodatno ističemo :/ --[[Korisnik:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">Biljezim se sa štovanjem</font>]][[Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">,Poe</font>]] 21:17, 12 mart 2016 (CET)
::Prevođenje stvara izvedeno, ne originalno djelo. Na primjer, ja ne mogu na svoju ruku uzeti najnoviji bestseler, prevesti ga npr. s engleskog, pa ga objaviti, jer autorska prava i dalje pripadaju originalnom autoru, iako doslovno gledajući možda niti jedna njegova riječ nije ostala nepromijenjena. Prijevod dakle nije originalan rad (iako, naravno, ima i bitnu autorsku komponentu koju unosi prevoditelj - da sad ne idemo u teoriju prevođenja).
::Kreativni doprinos ne može se "umanjiti", kao što se ne može ni uvećati - on je u stvarnosti takav kakav jest, i najbolje ga je otvoreno deklarirati.
::Čak i ako stavimo sve to na stranu, pogledajmo lijep primjer: [[Filozofija uma]]. U sažetku lijepo piše: "preuzeto sa srpske Wikipedije" (tamo je to "Филозофија духа"). Međutim, kad pogledate sh članak, on je zapravo sličniji hrvatskoj verziji ([[:hr:Filozofija uma|Filozofija uma]]). Jasno je, međutim, da je praizvor engleski članak: [[:en:Philosophy of mind|Philosophy of mind]]. On je u ovom trenutku najveći i najbolje razvijen. Dakle, bilo bi logično i korisno da stranica na razgovor upućuje na dva izvora: sr i en članke. Onaj tko želi poboljšati postojeći sh članak imao bi dakle dva dobra izvora materijala, i to ne samo u ovom trenutku, već manje-više trajno, uz pretpostavku da će se izvornici u budućnosti mijenjati i dorađivati. Znam da je ovo realno tek ''finesa'' u nekoj velikoj shemi stvari, ali i o finesama katkad treba razmisliti. [[Korisnik:GregorB|GregorB]] ([[Razgovor sa korisnikom:GregorB|razgovor]]) 12:49, 13 mart 2016 (CET)