Had – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 3:
'''Had''' ([[grčki jezik|grč.]] '''ᾍδης''', ''Haidēs''; '''Ἀΐδης''', Aïdēs = "neviđen") je u [[Grčka mitologija|grčkoj mitologiji]] [[bog]] podzemnog svijeta ([[Had (podzemni svijet)|Hada]]). Ime mu znači "nevidljiv", što i jest. Zato su ga Grci zvali i [[Pluton (mitologija)|Pluton]], što znači "bogat", jer je gospodar [[klica]] i [[metal]]a. I [[Rim]]ljani su ga zvali Pluton.
==Opis==
Had nije zao, već neutralan., Zapravoiako je vrlo pravedan. Otac mu je [[Kron]], majka [[Reja]], braća su mu [[Zeus]] i [[Posejdon]], a sestre [[Demetra]], [[Hestija]] i [[Hera]]. Had je dobio vlast nad podzemljem pri podjeli svijeta., a [[Kiklopi]] su mu dali kacigu od koje je postao nevidljiv. Katkadkoju ju je posudiokatkad posuđivao bogovima i ljudima. Prijestolje mu je u podzemnoj palači, napravljeno od ebanovine. Ima vile kojim uništava, a na svom štapu drži [[ptica|pticu]]. Kočiju mu vuku crni [[konj]]i, njegove su biljke [[čempres]] i [[narcis]], a [[Kerber]], višeglavi [[pas]], (koji može imati jednu, dvije, tri ili čak pedeset glava), čuva vrata podzemlja.
 
==Vladanje podzemljem==
Budući da je Had gospodar podzemlja, ima zloglasne [[epitet]]e - Clymenus ("zloglasni"), Eubules ("koji dobro pogađa") i Polydegmon ("koji mnogo prima", jer Hadu ljudi daju srebrnjake). Had obiluje [[duša]]ma, metalima i jaucima. Hadu pomažu demoni. Nitko nije smio izići iz podzemlja osim Hadovog nećaka Hermesa. U podzemlje su išli samo junaci. Had nije bog smrti te zato ne vlada paklom - [[Tartar (pakao)|Tartarom]]. Bog je smrti [[Tanatos]] u crnom plaštu, s crnim krilima. [[Grci]] su Hadu prinosili crne životinje i ljudske žrtve. Krv bi skupili u jamu i bunare kako bi došla u podzemlje, a bilo je i igara u Hadovu čast. Had je vladao iz svoje palače, nikada nije izlazio na [[Zemlja|Zemlju]], osim jednom, kada se išao izliječiti.