41. dodjela Oscara – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ispravak pogreške
Nema sažetka izmjene
Red 26:
 
Najveći pobjednik večeri bio je britanski mjuzikl ''[[Oliver!]]'', koji je osim [[Oscar za najbolji film|glavne]] osvojio još pet nagrada (uključujući posebno priznanje za [[koreografija|koreografiju]] [[Onna White|Onne White]]. Za ''Oliver!'' se naknadno ispostavilo da će duže vrijeme biti posljednji britanski film koji je osvojio Oscar (sve do ''[[Chariots of Fire (film)|Vatrenih kočija]]'' 1982, odnosno posljednji mjuzikl (sve do [[Chicago (film, 2002)|Chicaga]]'' 2003. godine.
 
Ceremonija se od drugih isticala i po tome što su [[Katharine Hepburn]] i [[Barbra Streisand]] podijelile [[Oscar za najbolju glumicu]], zahvaljujući tome što su obje dobile jednaki broj glasova za nastupe u filmovima ''[[Lion in the Winter (film)|Zima jednog lava]]'' i ''[[Funny Girl]]''. Hepburn je istu nagradu dobila drugi put uzastopce (nakon nastupa u ''[[Pogodi tko dolazi na večeru]]'' prethodne godine), a što je posljednji put bila postigla [[Louise Rainer]] 1938. godine.
 
Samu je ceremoniju obilježio mali skandal kada je iste večeri u zabavnoj emisiji ''[[The Tonight Show]]'' (emitiranoj na programu suparničke TV-mreže [[NBC]]) izveden humoristički skeč u kome su komičari [[Johnny Carson]] i [[Buddy Hackett]] najavili kao će ''Oliver!'' osvojiti glavni, a [[Jack Albertson]] [[Oscar za najboljeg sporednog glumca]]. Kada se ispostavilo da su to stvarni pobjednici, kompanija [[PricewaterhouseCoopers]], zadužena za čuvanje podataka o glasanju, je otpustila neke svoje zaposlenike; Carson, koji će kasnije i sam voditi ceremoniju Oscara, je tvrdio da on i kolega nisu znali za pobjednike, nego su "imali sreće u predviđanju".