Srbija u Prvom svjetskom ratu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 66:
[[Datoteka:Battle of Cer.jpg|thumb|Cerska bitka]]
Znajući da su glavne srpske snage koncentrisane ka severu i smatrajući da je borbena vrednost srpske vojske mala Poćorek je snagama predviđenim za defanzivu odlučio da napadne.
Austrougarska vojska je počela sa bombardovanjem Beograda neposredno po objavi rata.
 
Operacije austrougarske Balkanske vojske protiv Srbije počele su 12. avgusta izjutra. Dok je 2. armija vršila snažan demonstrativan napad duž obale [[Sava (reka)|Save]], trupe 5. armije počele su forsiranje Drine kod sela [[Amajlije]] i [[Batari]] da bi potom počela napredovati u smeru [[Krupanj]]-[[Zavlaka]]-[[Tekeriš]]
Već 13.avgusta Austrougraske trupe su zauzele Šabac.
 
Srpska vrhovna komanda je bila iznenađena ovim napadom pošto je očekivalu da će austrougarska glavnina vojske ići tokom rijeke Morave.Po padobijanju jeizveštaja prvihsa parterena, danavojvoda bezRadomir značajnijegPutnik otporaizdaje napredovalanaredbu avgustovskojda žegiŠumadijska dodivizija 15I poziva odmah krene prema Šapcu. avgustaIstovremeno kadapočinje surokiranje nakompletne bojnoII poljeArmije došleprema odmorneDrini prvaa u njen sastav ulazi i Konjička divizija, drugakoja dobija zadatak da rasvetli situaciju u Mačvi.Dana 15. avgusta u 3.15 časova Kombinovana divizija i trećaMoravska divizija I poziva dobijaju zadatak da srpskakrenu armijaprema Ceru.
U noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine došlo je do kontakta srpske i austrougarske izviđačke jedinice, a velika Cerska bitka počinje 16. avgusta na padinama [[Cer (planina)|Cera]]. Ona će trajati sve do [[19. avgust]]a i završiva potpunim austrougarskim porazom i proterivanjem neprijatelja iz zemlje. Za ovu pobedu general Stepa Stepanović je dobio [[vojvoda|vojvodski]] čin. Njegova glavna zasluga je u tome što je uvideo strategijski značaj Cera i što je samoinicijativno neredio zaposedanje vrha [[Kosanin grad]] trupama Kombinovane divizije. U ovim borbama austrougarska vojska je imala 18.500 mrtvih i ranjenih i oko 4.500 zarobljenih oficira i vojnika dok je srpska vojska imala 4.785 ubijenih i 11.215 ranjenih izbačenihi zarobljenih.
 
U noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine došlo je do kontakta srpske i austrougarske izviđačke jedinice, a velika Cerska bitka počinje 16. avgusta na padinama [[Cer (planina)|Cera]]. Ona će trajati sve do [[19. avgust]]a i završiva potpunim austrougarskim porazom i proterivanjem neprijatelja iz zemlje. Za ovu pobedu general Stepa Stepanović je dobio [[vojvoda|vojvodski]] čin. Njegova glavna zasluga je u tome što je uvideo strategijski značaj Cera i što je samoinicijativno neredio zaposedanje vrha [[Kosanin grad]] trupama Kombinovane divizije. U ovim borbama austrougarska vojska je imala 18.500 mrtvih i ranjenih i oko 4.500 zarobljenih oficira i vojnika dok je srpska vojska imala 4.785 ubijenih i 11.215 ranjenih izbačenih.
 
=== Srpski protunapad ===
{{glavni članak|Sremska ofanziva}}
Pošto situacija na frontovima osalih saveznika nije bila povoljna-propala je ruska ofanziva u Istočnoj [[Pruska|Pruskoj]] a Nemci su nadirali kroz Francusku ka [[Pariz]]u - saveznici su zahtevali od srpske vrhovne komande da otpočne sa ofanzivnim dejstvima protiv austrougarske vojske koje bi poslužile kao diverzija. Srpska vrhovna komanda, svesna realne snage svoje vojske poduzela je ofanzivu ograničenog obima u Srem tako Srpska 1. armija [[6. septembar|6. septembra]] forsirala Savu i uprkos katastrofalnom udaru koji je pretrpela Timočka divizija I poziva u bici kod Čevrntije uspela je da se učvrsti na levoj obali tako da su jedinice Odbrane Beograda ušle u Zemun [[10. septembar|10. septembra]]. Ova dešavanja izazvala su oduševljenje među srpskim stanovništvom. Stanovnici sela [[Borča]] okitili su grad srpskim zastavama i hteli su da pošalju delegaciju koja bi tražila ujedinjenje sa Srbijom. Slično raspoloženje bilo je i u Zemunu. Međutim austrougarska vrhovna komanda je donesladonela naređenje da 5. armija forsira Drinu kako bi prisilila srpske snage da se povučupovuku iz Srema što je i učinjeno uz velikog narodno protivljenje. Rezultat tih događaja postaje bitka oko austrougarskog mostobrana preko rijeke Drine koja prelazi u rovovski rat što traje gotovo mjesec dana (6.9. -4.10.1914) s obostranim žrtvama.
 
Drugi dio ove ograničene srpske protuofenzive postaje prodor u Bosnu i Hercegovinu gdje su se probile Užička i Sandžačka vojska. Vukotićeve jedinice su izbile na [[Jahorina|Jahorinu]], [[25. septembar|25. septembra]] istureni delovi su ušli u [[Pale]], 2. i 3. oktobra su ovladali [[Romanija|Romanijom]]. U sektoru [[Kalinovik]]a uspešno je delovao Drinski odred pod komandom divizijara Martinovića. U drugoj polovici oktobra je došlo do austrougarskog odgovora na ovaj prodor pa su se Užička i Sandžačka vojska morale povući na desnu obalu Drine to jest natrag u Srbiju do [[24. oktobar|24. oktobra]].