Generacija 5 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Datoteka/fajl Generacija_5_1979_.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jameslwoodward sa razlogom: Per c:Commons:Deletion requests/Files uploaded by Goran kresnik
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Glazbenik
Генерација 5 је српска рок група.
| Ime = Generacija 5
| Img =
| Img_capt =
| Img_size =
| Landscape =
| Background = skupina
| Pseudonim =
| Osnivanje = [[1977]].
| Mjesto = [[Beograd]]
| Prebivalište =
| Žanr = [[Rock]], [[Hard Rock]]
| Djelatno_razdoblje = [[1977]]–[[1982]]. i [[1992]]–danas
| Producentska_kuća = [[PGP RTB]], [[PGP RTS | PGP-RTS]]
| Angažman = [[Zlatni Prsti]], [[Zdravo (band)|Zdravo]], [[Pop Mašina]], [[Zebra (Yugoslav band)|Zebra]], [[Zana (band)|Zana]], [[YU Rock Misija]], [[Nikola Čuturilo|Čutura i Oblaci]], [[Dejan Najdanović]]
| URL =
| Sadašnji članovi = [[Dejan Najdanović]] <br /> Dragan Jovanović <br /> Miloš Stojisavljević <br /> Dragan Ilić
| Bivši članovi = Jovan Rašić <br /> Dušan Petrović <br /> Goran Milošević <br /> Đorđe David <br /> Zoran Radovanović <br /> Dragan Panjak <br /> Slobodan Đorđević
| nagrade =
| Značajni instrumenti =
}}
Generacija 5 je jugoslovenska i srpska rok grupa.
== Povijest sastava ==
Grupa je osnovana u Beogradu sredinom 1977. godine. Prvu postavu su činili klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pjevač Ivan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. godine grupa je svirala hard rock s utjecajem jazz roka, a sa dolaskom novog pjevača Gorana Miloševića, rođenog brata poznate pjevačice Slađane Milošević, postupno su se okrenuli komercijalnijem zvuku. Na jesen 1979. godine objavili su i treći singl s kojeg se izdvaja njihov najveći hit Ti samo budi dovoljno daleko. Prvi zapaženiji nastup imali su na festivalu u Opatiji 1979. godine, gdje su nagrađeni za najbolje korištenje folklornih motiva.
 
Prva ploča Generacija 5 izašla je 1980. godine, a druga Dubler dvije godine kasnije. Iz ovog razdoblja ostali su hitovi Dolazim za pet minuta, (tekst napisao Bora Đorđević) Ti i ja, Dubler itd. Njihova glazba je korištena u filmu Zorana Čalića Došlo doba da se ljubav proba iz 1980. godine. Grupa je prestala s radom 1982. godine.
Група је основана у Београду средином 1977. године. Прву поставу су чинили клавијатуриста Драгољуб Илић, бубњар Бобан Ђорђевић, певач Јован Рашић, гитариста Драган Јовановић Крле и басиста Душан Петровић. На првим сингловима из 1978. и 1979. године група је свирала хард рок са утицајем џез рока, а са доласком новог певача Горана Милошевића, рођеног брата познате певачице Слађане Милошевић, постепено су се окренули комерцијалнијем звуку. На јесен 1979. године објавили су и трећи сингл са којег се издваја њихов највећи хит Ти само буди довољно далеко. Први запаженији наступ имали су на фестивалу у Опатији 1979. године, где су награђени за најбоље коришћење фолклорних мотива.
 
Tijekom pauze glazbeni najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić. Radio je u PGP RTB i surađivao s poznatim glazbenicima poput Željka Bebeka i Slađane Milošević. Skladao je pjesmu Za milijun godina unutar YU rok misije. Dobio je više glazbenih nagrada. Milošević je neko vrijeme bio u skupini Mama Co Co, Jovanović je radio kao studijski glazbenik a Petrović i Đorđević su se odselili u SAD. Deset godina kasnije grupa je obnovila rad. Novu postavu su činili, pored Ilića i Jovanovića, basista Miloš Stojisavljević Cajger (koji je prethodno krajem 70-ih jedno vrijeme mijenjao Petrovića), bubnjar Zoran Radovanović Baki i pjevač i glumac Đorđe David Nikolić. Godine 1994. objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pjesma Najjači ostaju s kojom su doživjeli veliki uspjeh. Ova kompilacija, zajedno sa kocertnim albumom Unplugged & Live vratila ih je u žižu interesovanja tadašnje srpske rock scene. Povratnički album Svijet je tvoj izašao je 1997. godine, s hitovima poput Ritam dodira, Što ćemo sad nas dvoje, Povedi me u noć i Nosi je košava. Đorđe David je napustio grupu 2000. godine i posvetio se samostalnoj karijeri, a novi pjevač postao je Dragan Panjak. Te godine objavili su kompilaciju balada Pomoli se još jednom, a naslovna pjesma bile je i jedina koju je Panjak snimio s grupom. Na posljednjem studijskom albumu Energija iz 2006. godine pjevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.
Прва плоча Генерација 5 изашла је 1980. године, а друга Дублер две године касније. Из овог периода остали су хитови Долазим за пет минута,(текст написао Бора Ђорђевић) Ти и ја, Дублер итд. Њихова музика је коришћена у филму Зорана Чалића Дошло доба да се љубав проба из 1980. године. Група је престала са радом 1982. године.
== Diskografija ==
 
=== Studijski albumi ===
Током паузе музички најактивнији остао је клавијатуриста Драган Илић. Радио је у ПГП РТБ и сарађивао са познатим музичарима попут Жељка Бебека и Слађане Милошевић. Компоновао је песму За милион година у оквиру YU рок мисије. Добио је више музичких награда. Милошевић је неко време био у групи Mama Co Co, Јовановић је радио као студијски музичар а Петровић и Ђорђевић су се одселили у САД.
* '' Generacija 5 '' (1980)
Десет година касније група је обновила рад. Нову поставу су чинили, поред Илића и Јовановића, басиста Милош Стојисављевић Цајгер (који је претходно крајем 70-их једно време мењао Петровића), бубњар Зоран Радовановић Баки и певач и глумац Ђорђе Давид Николић. Године 1994. објавили су компилацијски албум на којем се налазила и нова песма Најјачи остају са којом су доживели велики успех. Ова компилација, заједно са коцертним албумом Unplugged & Live вратила их је у жижу интересовања тадашње српске рок сцене. Повратнички албум Свет је твој изашао је 1997. године, са хитовима као што су Ритам додира, Шта ћемо сад нас двоје, Поведи ме у ноћ и Носи је кошава. Ђорђе Давид је напустио групу 2000. године и посветио се самосталној каријери, а нови певач постао је Драган Пањак. Те године објавили су компилацију балада Помоли се још једном, а насловна песма биле је и једина коју је Пањак снимио са групом. На последњем студијском албуму Енергија из 2006. године певач је био Дејан Најдановић Најда, претходно члан групе Смак.
* '' Dubler '' (1981)
 
* '' Svet Je tvoj '' (1997)
Дискографија
* '' Energija '' (2006)
 
=== Singlovi ===
Студијски албуми
* "Novi život" / "Izgubljeni san" (1978)
 
* "Svemu dođe kraj" / "Noćni mir" (1979)
Генерација 5 (ПГП РТБ, 1980)
* "Umoran od svega" / "Ti samo budi dovoljno daleko" (1979)
Дублер (ПГП РТБ, 1982)
* "Spakiraj se, požuri" / "Samo laži" (1981)
Свет је твој (ПГП РТС, 1997)
; '' 'Kompilacijski albumi' ''
Енергија (ПГП РТС, 2006)
* '' Generacija 5: Najjači ostaju 1978-1994. '' (PGP RTS, 1994)
 
* '' Moli se još jednom ... i druge balade '' (PGP RTS, 2000)
Компилацијски албуми
; '' 'Koncertni album' ''
 
* - {'' Unplugged & Live (Active''} Time,- (1995)
Генерација 5: Најјачи остају 1978–1994. (ПГП РТС, 1994)
==Vanjske poveznice==
Помоли се још једном... и друге баладе (ПГП РТС, 2000)
* [http://www.myspace.com/generacija5/ Generacija 5 at MySpace]
 
* [http://www.discogs.com/artist/Generacija+5 Generacija 5 at Discogs]
Концертни албуми
 
Unplugged & Live (Active Time, 1995)
 
Синглови
 
Нови живот/Изгубљени сан (ПГП РТБ, 1978)
Свему дође крај/Ноћни мир (ПГП РТБ, 1979)
Уморан од свега/Ти само буди довољно далеко (ПГП РТБ, 1979)
Спакуј се пожури/Само лажи (ПГП РТБ, 1981)
[[Kategorija:Srpski rok]]
[[Kategorija:Riblja čorba]]
[[Kategorija:Hard rock]]
[[Kategorija:Heavy metal grupe]]
[[Kategorija:Albumi 1980-ih]]