Mut – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ar:موط
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Hiero|Mut|<hiero>G14-t:H8-B1</hiero>|align=rightleft|era=egypt}}
{{Otheruses}}
[[Image:Mut.svg|right|thumb|140200 px|Boginja Mut s dvostrukom krunom. i lešinarskim pokrovom]]
'''Mut''' (“majka”) je bila drevna [[egipatska mitologija|egipatska]] [[božica]] majka tijekom tisuća godina. Alternativni pravopis je '''Mout'''. Ona je što je češće moguće prikazana kao bijela [[ptica]] grabljivica. Ona je povezana s [[voda]]ma [[Nun]]a iz kojih je sve rođeno kroz partenogenezu. Ona je također žena, s bijelom i crvenom krunom [[Egipat|Egipta]]. Vladari Egipta su joj se klanjali na svoj način jer imaju pravo da vladaju kroz savez s Mut. Neki su joj naslovi: "Majka Svijeta", "[[Ra]]ovo [[Oko]]", "Kraljica [[Bog]]ova", "Dama iz [[Raj]]a", "Majka Bogova", a najljepši je "Ona koja rađa, ali rođena nije". Mut je bilo i ime za ženski [[ocean]] [[Naunet]], u [[Ogdoada|Ogdoadi]], tijekom [[Staro egipatsko kraljevstvo|Starog kraljevstva]]. Međutim, razlika između majčinstva i kozmičkih voda kasnije će dovesti do odvajanja identiteta, i Mut dobiva aspekte stvoriteljske božice, jer je majka iz koje je nastao [[svemir]].
'''Mut''', što znači ''majka'' bila je [[Drevni Egipat|drevna egipatska]] [[boginja majka]] čije su se značajke mijenjale kroz tisuće godina postojanje te kulture. Alternativni izgovor za njeno ime je '''Mout'''. Najčepće je bila prikazivana kao [[egipatski strvinar|bijeli lešinar]]. Smatrala se primarnim božanstvom, povezanim s vodama od kojih je sve nastalo kroz [[partenogeneza|partenogenezu]]. Također je bila prikazivana kao žena s krunama Egipta na glavi. Vladari Egipta su podržavali njeno štovanje kako bi potvrdili vlastititi autoritet i vladali kroz povezanost s Mut.
== Mut u egipatskom panteonu ==
 
[[Hijeroglifi|Hijeroglif]] za Mut je u obliku bijeloglavog [[sup]]a. Doista, Egipćani su vjerovali da su supovi vrlo brižna i majčinski nastrojena bića. Mnogo kasnije, kod novih mitova je održano ono da Mut nema roditelje, ali je stvorena iz ništavila, prema tome, ona nije mogla imati djecu i tako je jedno usvojila. Stvaranje kompletne [[teba]]nske trijade je značilo da je Mut usvojila [[Menthu]]a, boga rata. Ovaj izbor za završetak trijade se pokazao popularnim, ali se Mut udala za [[Amun|Amon]]a i rodila svoje pravo dijete, [[Khonsu]]a, boga [[Mjesec]]a. Tako je Mut ipak mogla rađati, jer joj naslov govori da ju nitko nije rodio, ali može rađati.
Donji i Gornji Egipat su već imali zaštitnička božanstava - [[Dvije dame|Wadjet]] i Nekhbet. Prvo, Mut postaje Mut-Wadjet-[[Bast]], zatim Mut-[[Sekhmet]]-Bast (Wadjet spojena u Bast), potom postaje Mut-Nekhbet. Kasnije u mitologiji, božanstava, cjelokupni [[panteon]], gledana su kao parovi. U Srednjem kraljevstvu, kada je Tebi narasla u važnost, njezin zaštitnik, Amon, je postao više značajan, i tako [[Amaunet]], koja je bila njegova dotadašnja žena, zamjenjuje se s jačom božicom majkom, Mut, koja postaje njegova žena. U toj fazi, Mut i Amon imaju sina, Khonsua, lunarno božanstvo. U [[umjetnost]]i, Mut je portretirana kao žena s krilima supa, te kako drži ankh, a na glavi nosi dvostruku krunu Donjeg i Gornjeg Egipta, haljina joj je crvena. Alternativno, Mut je ponekad opisana kao [[kobra]], [[mačka]], [[krava]], ili kao [[lav]]ica, kao i bijela ptica grabljivica.
== Štovanje Mut u Karnaku ==
[[Hram]] posvećen Mut je u [[Karnak]]u, u Tebi. Taj hram ima kip koji je upijao [[duša|dušu]] božice. Klanjanje njoj uključuje drevne rituale [[faraon]]a i svećenica. Unutarnji reljefi prikazuju prizore iz bogoslužja, trenutno jedini poznat preostali primjer pokazuje klanjanje u starom Egiptu koje su isključivo vršile žene.
Obično je kraljica služila kao glavar svećenica u hramu. Faraon je također sudjelovao te bi postao božanstvo nakon smrti. U slučaju kada vlada kraljica, faraonka, evidencije pokazuju da je njena kćer mogla poslužiti kao visoka svećenica u svom mjestu. Ovi rituali uključuju glazbu i piće. Faraonka [[Hatšepsut]] je obnovila antički hram božice Mut i Karnak za vrijeme svoje vladavine u 18. dinastiji. Kasniji hram je smislio njezin unuk [[Amenofis III]], koji je sagradio hram, jer na stotine kipova Sekhmet piše njegovo ime. Međutim, Hatšepsut, koja je dovršila veliki broj hramova i zgrada, je završila rad sedamdeset i pet godina ranije. Ona je obično prikazana kao Mut s krunom Egipta. Hatšepsut je izjavila da je potomak Mut. Ona je također povezana sa slikom Sekhmet. Kasnije u istoj dinastiji, [[Ehnaton]] potiskuje bogoslužje Mut, kao i drugih božanstava, kada stupa [[monoteizam]] boga [[Sunce|Sunca]] [[Aton]]a. [[Tutankhamon]] je kasnije ponovno uspostavio klanjanje Mut. [[Ramzes II]]. je dodatno još više radio na Mutinom hramu tijekom 19. dinastije. [[Grci]] [[Ptolomej]]evići dodatno dodaju vlastite dekoracije i svećenice u hram, a koriste i vlast Mut naglašavajući vlastite interese. Kasnije, [[rim]]ski car [[Tiberije]] obnovlja položaj hrama nakon teških poplava i njegovim nasljednicima hram je održavan do 3. stoljeća. Nek kasniji rimski dužnosnici koriste kamenje iz hrama za vlastitu izgradnju projekata, često bez mijenjanja slika urezanih na njih.
==External links==
* [http://www.pantheon.org/articles/m/mut.html Mut Article on Pantheon.org]
Linija 9 ⟶ 14:
{{Drevni Egipat}}
 
[[Category:Egipatski bogoviEgipatske božice]]
 
[[als:Mut (Göttin)]]