Razlike između izmjena na stranici "Konsu"

Obrisano 10 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka uređivanja
m (Članku Chons je promenjeno ime u Khonsu putem preusmerenja: Bolji naslov)
No edit summary
[[Image:Khonsu.svg|thumb|199px|Khonsu]]
U [[egipatska mitologija|egipatskoj mitologiji]], '''ChonsKhonsu''' (alternativno '''Chonsu''', '''Khensu''', '''Khons''', '''Khonsu''' orili '''Khonshu''') bio je drevno [[lunarno božanstvo]], iz vremena prije nego što ejje stvorena formalna struktura [[panthon]]a. Ime mu održava činjenicu da je Mjesec ('''Iah''' na [[egipatski jezik|egipatskom]]) putovao noćnim nebom, jer znači ''Lutalica'', a također ima titule ''Grlitelj'', ''Putovođa'' i ''Branitelj'', jer je čuvao noćne putnike.
 
Kao bog svjetla u noći, ChonsKhonsu se zazivao za zaštitu od divljih životinja, povećanje muške plodnosti i pomoć pri liječenju. Govorilo se da kada ChonsKhonsu načini polumjesec sjajnim, žene začinjaju djecu, stoka postaje plodna, a svaka nozdrva i svako grlo se ispuni svježim zrakom. Chons'Khonsu također može značiti ''kraljeva placenta'', a u skladu s time se u najstarija vremena smatrao božanstvom koja ubija kraljeve ([[faraon]]ove) neprijatelje i vadi njihovu iznutricu kako bi se njome služio kralj, metaforički stvarajući nešto što kralju služi kao ''[[placenta]]''.
 
Taj krvoločni aspekt je bio zaslužan za to što je u [[Piramidski tekstovi|Piramidskim tekstovim]] navođen kao ''(onaj) koji živi od srdaca''. Također je postao povezan s pravim placentama, postavši deifikacijom kraljevske placente i bogom povezanim s rođenjem djeteta. ChonsKhonsu je postupno zamijenio ratnog boga [[Menthu]]a kao sin [[Mut]] u [[Teba (Egipat)|Tebi]] za vrijeme [[Srednje egipatskog kraljevstvo|Srednjeg kraljevstva]], jer je bazen u hramu Mut bio u obliku polumjeseca. Otac koji je usvojio ChonsaKhonsu je trebao biti [[Amun]], već ranije transformiran u značajnog boga zbog porasta značaja Tebe, a kome je žena bila Mut. Kako su ovo dvoje bili smatrani dobroćudnim božanstvima, Menthu je postepeno izgubio svoje agresivne aspekte. U [[umjetnost]]i je Chons bioKhonsu prikazivan kao dijete s glavom jastreba koje nosi polumjesec ispod diska punog mjeseca.
 
Glava mu je bila izbrijana osim pramena koja su nosila egipatska djeca, što ga je činilo ''Djetetom ChonsomKhonsuom''. Povremeno se ChonsKhonsu prikazivao kao mladić s mlatom faraona i orglicom [[menat]]. Ponekad je prikazivan na leđima guske, ovana ili dva krokodila. ChonsovaKhonsuova sveta životinja je bio babun, koga su Egipćani smatrali mjesečevomMjesečevom životinjom. ChonsKhonsu se pojavio kao lik u suvremenoj književnosti, od čega je najpoznatiji primjer pokroviteljsko božanstvo [[Marvel Comics]]ovog superheroja [[Moon Knight]]a.