Wikipedija:Budite odvažni – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎...ali ne budite nesmotreni.: ajoj, stalno pogreška u Wikipedia, Wikipedija :)
Red 10:
Iako je odvažnost doprinositelja kao vi jedna od Wikipedijinih najvažnijih prednosti, važno je da suradnici ne uređuju nesmotreno.
 
Poglavito su novi korisnici često začarani otvorenošću Wikipedije i odmah skaču na posao. To je zasigurno dobra stvar. Ali molimo uočite, "biti odvažan u ažuriranju stranica" ne znači da biste trebali činiti velike promjene ili velika brisanja u kompleksnim, [[Wikipedia:Kontoverznost|kontroverznim]] temama s dugom poviješću kao što je npr. [[Izraelsko-palestinski sukob]] bez da pažljivo promotrite što uređujete. Također, pravljenje dramatičnih promjena u [[Wikipedia:OdrabraniOdabrani članci|odabranim člancima]] koji su prepoznati kao Wikipedijini najbolji članci zbog svoje cjelovitosti, preciznosti i neutralnosti, često je [[Wikipedia:Pojednostavljena pravila|loša ideja]].
U mnogo slučajeva, tekst na koji naiđete nastao je nakon dugih i napornih pregovora između Wikipedijanaca različitih pozadina i stavova. Neoprezno uređivanje takvog članka mogli bismo predočiti kao uznemiravanje osinjeg gnijezda, i ostali korisnici koji su uključeni u uređivanje stranice mogli bi postati defanzivni.
 
Ako biste željeli urediti članak o kontroverznoj temi (osim ako je u pitanju jednostavna korekcija, korisna je zamisao pročitati članak u cijelosti, pregledati komentare na stranici za razgovor i možda pogledati stare izmjene kako biste si mogli predočiti način na koji je članak nastao i kakvo je njegovo trenutno stanje. Također vrijedi pročitati povezane članke jer bi ono za što mislite da je problema ili nedostatak moglo nestati nakon što kliknete na poveznicu-dvije. Također, pokušajte radi istinitosti provjeriti [[WikipedijaWikipedia:Literatura|vanjske izvore]] [[Wikipedia:Vjerodostojnost|provjerljivost]] i točnost se cijene.
 
Ako očekujete neslaganje sa svojom inačicom članka, ili ako želite promijeniti ili izbrisati veću količinu teksta, dobra je ideja popisati svoje prigovore, jedan po jedan, na stranici za razgovor, na prihvatljiv način navodeći osporene dijelove, objašnjavajući vaše prosuđivanje i nudeći uvjerljive [[Wikipedia:Navođenje izvora|reference]] (ako je to u datom slučaju prikladno). Zatim pričekajte bar jedan dan na odgovore: ljudi uređuju Wikipediju u svoje slobodno vrijeme i možda ne odgovore smjesta. Ako nitko ne prigovori, nastavite, ali uvijek premjestite veće izbrisane dijelove teksta na stranicu za razgovor uz popis prigovora na tekst kako bi drugi razumjeli promjene koje ste unijeli i bili u stanju slijediti povijest izmjena dotične stranice. Također ne zaboravite ostaviti pregledan rezime uređivanja s detaljima vaših promjena i prosuđivanja.