Wikipedija:Budite odvažni – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: == Budite <big>'''odvažni!'''</big> == Wikipedijina zajednica ohrabruje korisnike da budu odvažni u ažuriranju članaka. Wiki stranice kao ove brže se r...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
== Budite <big>'''odvažni!'''</big> ==
 
Wikipedijina zajednica ohrabruje korisnike da budu odvažni u ažuriranju [[Wikipedia:ČlanakSređivanje|članaka]]. [[Wiki]] stranice kao ove brže se razvijaju kada svatko pomaže popravljati probleme, [[Wikipedia:Pravopis|gramatički]] ispravljati, dodavati činjenice, provjeriti preciznosti [[Wikipedia:Kako uređivati stranu|formulacija]] itd. Od svakoga očekujemo da bude odvažan. Koliko ste puta nešto pročitali i pomislili: "Zašto ovo nije korigirano?" Wikipedija ne samo da vam omogućava dodavanje, preispitivanje i uređivanje članka, nego i želi da ''vi'' to učinite. Istina, pritom zahtijeva određenu količinu pristojnosti, ali to djeluje. Vidjet ćete.
 
Naravno, drugi će također uređivati što vi napišete. Ne gledajte na to osobno. Oni, kao i svi mi, žele Wikipediju učiniti što je moguće boljom. Iznesite svaku informaciju koju možete.
Red 10:
Iako je odvažnost doprinositelja kao vi jedna od Wikipedijinih najvažnijih prednosti, važno je da suradnici ne uređuju nesmotreno.
 
Poglavito su novi korisnici često začarani otvorenošću Wikipedije i odmah skaču na posao. To je zasigurno dobra stvar. Ali molimo uočite, "biti odvažan u ažuriranju stranica" ne znači da biste trebali činiti velike promjene ili velika brisanja u kompleksnim, [[Wikipedia:Kontoverznost|kontroverznim]] temama s dugom poviješću kao što je npr. [[Izraelsko-palestinski sukob]] bez da pažljivo promotrite što uređujete. Također, pravljenje dramatičnih promjena u [[Wikipedia:Odrabrani članci|odabranim člancima]] koji su prepoznati kao Wikipedijini najbolji članci zbog svoje cjelovitosti, preciznosti i neutralnosti, često je [[Wikipedia:Pojednostavljena pravila|loša ideja]].
U mnogo slučajeva, tekst na koji naiđete nastao je nakon dugih i napornih pregovora između Wikipedijanaca različitih pozadina i stavova. Neoprezno uređivanje takvog članka mogli bismo predočiti kao uznemiravanje osinjeg gnijezda, i ostali korisnici koji su uključeni u uređivanje stranice mogli bi postati defanzivni.
 
Ako biste željeli urediti članak o kontroverznoj temi (osim ako je u pitanju jednostavna korekcija, korisna je zamisao pročitati članak u cijelosti, pregledati komentare na stranici za razgovor i možda pogledati stare izmjene kako biste si mogli predočiti način na koji je članak nastao i kakvo je njegovo trenutno stanje. Također vrijedi pročitati povezane članke jer bi ono za što mislite da je problema ili nedostatak moglo nestati nakon što kliknete na poveznicu-dvije. Također, pokušajte radi istinitosti provjeriti [[Wikipedija:Literatura|vanjske izvore]] [[Wikipedia:Vjerodostojnost|provjerljivost]] i točnost se cijene.
 
Ako očekujete neslaganje sa svojom inačicom članka, ili ako želite promijeniti ili izbrisati veću količinu teksta, dobra je ideja popisati svoje prigovore, jedan po jedan, na stranici za razgovor, na prihvatljiv način navodeći osporene dijelove, objašnjavajući vaše prosuđivanje i nudeći uvjerljive [[Wikipedia:Navođenje izvora|reference]] (ako je to u datom slučaju prikladno). Zatim pričekajte bar jedan dan na odgovore: ljudi uređuju Wikipediju u svoje slobodno vrijeme i možda ne odgovore smjesta. Ako nitko ne prigovori, nastavite, ali uvijek premjestite veće izbrisane dijelove teksta na stranicu za razgovor uz popis prigovora na tekst kako bi drugi razumjeli promjene koje ste unijeli i bili u stanju slijediti povijest izmjena dotične stranice. Također ne zaboravite ostaviti pregledan rezime uređivanja s detaljima vaših promjena i prosuđivanja.
 
== Kateogrije i predlošci ==
 
Iako je općenito u redu biti odvažan u ažuriranju članaka, biti odvažan u ažuriranju ili stvaranju [[Wikipedia:Kategorija|kategorija]] ili predložaka, pogotovo predložaka, često može biti jako loše. To je zato jer promjene kategorija - a još više promjene predložaka - mogu utjecati na velik broj stranica. U slučaju predložaka, promjena kôda na jednom predlošku koji se vrlo često koristi može uzrokovati probleme na Wikipedijinim serverima. (To je razlog zbog kojega su najčešće korišteni predlošci zaštićeni od uređivanja.) Prije bilo kakve promjene na kategorijama i/ili predlošcima, obično vrijedi na stranici za razgovor ili relevantnim stranicama WikiProjekta o tome postaviti prijedlog.
 
[[Category:Smjernice Wikipedije]]
 
[[af:Wikipedia:Voel vry en gaan jou gang]]
[[ar:ويكيبيديا:كن جريئا]]
[[az:Vikipediya:Cəsur ol!]]
[[bg:Уикипедия:Бъдете смели]]
[[ca:Viquipèdia:Llanceu-vos-hi!]]
[[cs:Wikipedie:Editujte s odvahou]]
[[da:Hjælp:Vær ikke bange]]
[[de:Wikipedia:Sei mutig]]
[[el:Βικιπαίδεια:Μη διστάζετε]]
[[en:Wikipedia:Be bold]]
[[eo:Vikipedio:Redaktu kun kuraĝo]]
[[es:Wikipedia:Sé valiente editando páginas]]
[[et:Vikipeedia:Tehke julgelt parandusi]]
[[fa:ویکی‌پدیا:جسور باشید]]
[[fi:Wikipedia:Muokkaa sivuja rohkeasti]]
[[fr:Wikipédia:N'hésitez pas !]]
[[he:ויקיפדיה:היו נועזים בעריכת ערכים]]
[[hu:Wikipédia:Szerkessz bátran!]]
[[ia:Wikipedia:Edita paginas intrepidemente]]
[[id:Wikipedia:Jangan ragu menyunting artikel]]
[[it:Wikipedia:Non aver paura di fare modifiche]]
[[ja:Wikipedia:ページの編集は大胆に]]
[[jv:Wikipedia:Aja mangu-mangu nyunting artikel]]
[[ka:ვიკიპედია:იყავით გაბედული]]
[[ko:위키백과:편집은 과감하게]]
[[mk:Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:ധൈര്യശാലിയായി താളുകള്‍ പുതുക്കുക]]
[[ms:Wikipedia:Berani dalam mengemaskini laman]]
[[nl:Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang]]
[[no:Wikipedia:Vær modig]]
[[pl:Wikipedia:Śmiało modyfikuj strony]]
[[pt:Wikipedia:Seja audaz]]
[[ro:Wikipedia:Fii curajos]]
[[ru:Википедия:Правьте смело]]
[[simple:Wikipedia:Be bold in updating pages]]
[[sk:Wikipédia:Buďte smelí pri úprave stránok]]
[[sl:Wikipedija:Bodite pogumni]]
[[sr:Википедија:Будите одважни]]
[[sv:Wikipedia:Var djärv!]]
[[te:వికీపీడియా:చొరవ తీసుకుని దిద్దుబాట్లు చెయ్యండి]]
[[th:วิกิพีเดีย:ขอให้กล้าแก้ไขบทความ]]
[[tr:Vikipedi:Cesur ol]]
[[uk:Вікіпедія:Будьте рішучими]]
[[yi:װיקיפּעדיע:זיי דרייסט אין פארבעסערן ארטיקלן]]
[[zh:Wikipedia:勇于更新页面]]
[[zh-yue:Wikipedia:放膽]]