Rasjed San Andreas – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Poništena izmjena 22306068 korisnika 188.252.234.228 (razgovor)
Red 1:
PederiOko su[[100]] svi[[kilometar|km]] tamood naseljeni[[Los naAngeles]]a nalazi se Taft. Na prvi pogled djeluje kao običan gradić [[Sjeverna Amerika|Sjeverne Amerike]]. Kad se bolje pogleda vidi se da ulične svjetiljke ne stoje u ravnoj crti. Neke ulice odjednom čine luk, isto ko da su ih neke tajne sile povukle u suprotnom [[pravac|pravcu]].Ovi neobični pomaci su rezultat snažnih pomaka u zemlji.
Pod [[rasjed]]om naučnici smatraju duboku pokotinu unutar zemljine kore, uz koju su se sudarali ili se jos uvijek sudaraju kameni blokovi. Ta pukotina se pruža od jugozapada prema sjeveroistoku kroz Kaliforniju uporedo sa obalom [[Pacifik]]a. Predstavlja granicu izmedju ploča zemljine kore. Njena dužina je veca od [[1000]] km. Kamene blokove pokreću lagana strujanja u zemljinom plaštu.
 
Na drugim područjima Zemlje uz rasjede javljaju se uzvišenja i udubljenja, npr rasjed u području gornje [[Rajna|Rajne]].
Red 7:
To može trajati duže od [[10]] godina čak i vijekovima. Da bi svladale otpor ploče jakim pomjeranjem zauzimaju nove položaje. Zemljotresi, koji prate ova pomjeranja izazivaju velika razaranja jer epicentri nisu duboko u zemljinoj kori. Mogu biti različitog intenziteta.
[[1994]] godine zemljotres je pogodio [[Los Angeles]], a oktobra [[1989]] San Francisko.
 
== Putujuće ploče ==
Rasjed San Andreas je granični spoj [[2]] zemljine ploče sjevernoamerićke i pacifićke. Pacifićka ploča nošena je prema [[sjeverozapad]]u a sjevernoamerićka prema [[jugoistok]]u. Mehanićke napetosti unutar zemljine kore nastaju trenjem litosfernh ploča. Ova napetost prazni se zemljotresima,koji mogu biti različitog intenziteta.