Razlike između izmjena na stranici "Nikola Strajnić"

Obrisana 284 bajta ,  prije 5 godina
Urešivanje biografije
(sređivanje je prilično očito, a što se NPOV-a tiče, članak djeluje kao hvalospjev)
(Urešivanje biografije)
|caption=
}}
Nikola Strajnić rođen je 11. Vmaja 1945. godine u Popovcu ( Baranja, NR Srbija, DF Jugoslavija ). Studije Jugoslavenskih jezika i književnosti i Filozofije završio je 1969. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gde je i magistrirao, tezom o Branku Miljkoviću, i doktorirao, sa temomtezom o Momčilu Nastasijeviću.
 
Predavao je Teoriju književnosti, Estetiku i Svetsku i komparativnu književnost na univerzitetima u Osijeku, Zagrebu, Novom Sadu i Banja Luci. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu osnovao je Katedru za komparativnu književnost 2000. godine. Bavi se esejistikom,izučavanjem [[književnasvetskog kritika|književnomi kritikom]]srpskog izpesništva. domaćeNajsažetiji iskaz o svom radu dao je prilikom primanja nagrade za životno delo u obrazovno-pedagoškom i stranenaučno-istraživačkom radu Univerziteta u Novom Sadu književnosti2011. Objaviogodine: je„Put višekojim esejističkihidem vodi prema rasvetljavanju i književnokritičkihtumačenju knjigapesničkog stvaranja, koje, uz ljudsku teoriju i knjigapraksu, predstavlja temelj čovekovog pjesamapostojanja./ DoNaime, [[Raspadgrčka SFRJ|raspadareč Jugoslavije]]ποιησις živioznači jeproizvođenje iumetničkih radiodela; a Aristotel u [[Osijek]]Metafizici njome označava i proizvođenje prirode: Ποιησις Φυσις-a. Ali ona znači i utemeljivanje čovekovog bića kao bića u istini njegovog bivstvovanja. / Dakle, pesništvo nije tek vrsta čovekovog zanimanja. Ono je autentično svedočanstvo o našem esse i našem existere./ Današnje vreme nije vreme umetnosti, a posebno pesništva. I njima preti da iščeznu iz sveta. / Kad bi se to dogodilo, čovekov opstanak na ovoj zemlji počeo bi da pusti. / Ovo što radim, mali je doprinos da do toga ne dođe.
Za književni, kulturni i naučni rad dobio je nekoliko visokih međunarodnih i domaćih priznanja i nagrada.
Prevođen je na engleski, poljski, slovenački, nemački, rumunski i ruski.
Predsednik je Društva književnika Vojvodine.
 
Najsažetiji iskaz o svom  radu dao je prilikom primanja nagrade za životno delo u obrazovno-pedagoškom i naučno-istraživačkom radu Univerziteta u Novom Sadu 2011. godine: „Put kojim idem vodi prema rasvetljavanju i tumačenju pesničkog stvaranja, koje, uz ljudsku teoriju i praksu, predstavlja temelj čovekovog postojanja./ Naime, grčka reč ''ποιησις'' znači proizvođenje umetničkih dela; a Aristotel u ''Metafizici'' njome označava i proizvođenje prirode: ''Ποιησις Φυσις-''a. Ali ona znači i utemeljivanje čovekovog bića kao bića u istini njegovog bivstvovanja. / Dakle, pesništvo nije tek vrsta čovekovog zanimanja. Ono je autentično svedočanstvo o našem ''esse'' i našem ''existere''./ Današnje vreme nije vreme umetnosti, a posebno pesništva. I njima preti da iščeznu iz sveta. / Kad bi se to dogodilo, čovekov opstanak na ovoj zemlji počeo bi da pusti. / Ovo što radim, mali je doprinos da do toga ne dođe.“
 
[[Jure Kaštelan]], hrvatski pesnik i književnik, 1984. godine napisao je tekst ''Portret Nikole Strajnića,'' u kome je dao najsažetiju i najcelovitiju ocenu Strajnićevnog rada.
Po tim oznakama znanstveni, kritički i stručni radovi Nikole Strajnića postali su prisutni, nezaobilazni i djelujući dio suvremene književno teorijske misli.” (akademik Jure Kaštelan)
 
Strajnić je do sada objavio preko trideset knjiga studija, ogleda, poezije. Za naučni, književni i kulturni rad dobio je nekoliko visokih međunarodnih i domaćih priznanja I nagrada. Prevođen je na engleski, poljski, slovenački, nemački, rumunski, bugarski i ruski. Predsednik je Društva književnika Vojvodine. Živi u Sremskim KarlovicimaKarlovcima.
 
 
102

izmjene