Atrofija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 1:
'''Atrofija''' je zaživotno smanjenje zapremine ćelija, shodno tome i tkiva, organa pa i čitavog organizma. Atrofija je stečeni proces, za razliku od urođene nerazvijenosti, [[hipoplazija|hipoplazije]] (''hypoplasia''), [[agenezija|agenezije]] i [[aplazija|aplazije]], koje se često sreću kod parnih organa: [[bubreg]]a, [[Nadbubrežna žlezda|nadbubrega]], [[polne žlezde|polnih žlezda]] i drugo.
Atrofija predstavlja redukciju strukturnih komponenti ćelije, i to najviše mitohondrija, endoplazmatskog retikuluma i miofilamenata.
Značaj atrofije sastoji se u tome što dolazi do smanjene funkcije atrofičnog organa.Neke atrofije su reverzibilne, što zavisi od uzroka i obima, dok je senilna atrofija ireverzibilna. Ukoliko su atrofične promene dugo trajale i veoma izražene, vraćanje zahvaćenog tkiva u prvobitno stanje je često menoguće.
 
== Uzroci ==
Uzroci atrofije su:
: Smanjenje funkcije tkiva
: Smanjen priliv krvi
Red 14:
 
== Mehanizam ==
Mehanizmi nastanka atrofije još uvek nisu potpuno rasvetljeni. Sigurno je da se radi o poremećaju odnosa anabolizam - katabolizam, kada je katabolizam uvećan. Proteinski turnover zavisi od brojnih faktora, pre svega od nivoa insulina, glikokortikoida, tiroidnih hormona i prostaglandina. Važnu ulogu u proteinskom katabolizmu imaju nelizozomalne proteinaze, kao i Heat - Shock proteini (ubikvitin).
Mnoge atrofije praćene su pojavom većeg broja autofagalnih vakuola, koje razaraju lizozomalni enzimi. Neke vakuole, rezistentne su na lizozomalnu digestiju, tako da se tada formiraju lipofuscinske granule, koje u sebi sadrže lipofuscin. Kondenzovane perinukleusno u citoplazmi atrofičnih ćelija, ove granule zlatno žute boje daju mrku prebojenost organima (mrka atrofija - atrophia fusca).