Nojevke: Razlika između izmjena

Obrisana 2 bajta ,  prije 6 godina
m
Čišćenje
Nema sažetka izmjene
m (Čišćenje)
Na mnoga pitanja u vezi s nojevkama još nema jedinstveno prohvaćenih odgovora. Tako se naročito raspravljalo da li su ove ptice zbog svoje nesposobnosti da lete naročito "primitivne". Njihov [[mali mozak]] se jedva razlikuje od onog u ptica letačica. I reducirani kostur krila slijedi istu shemu kao i onaj kod letačica. Međutim, nojevke u dugim [[kosti]]ma nemaju [[zračna vrećica|zračne vrećice]] koje su za letačite karakteristične. Danas mnogi stručnjaci smatraju, da ptice neletačice potječu od ptica koje su mogle letiti.
 
Prve nojevke su živjele još u [[pleistocen]]u, to su bile Lithornithiformes, jedan red ptica koje su potsjećale na tinamuovke. Nandui su poznati od [[eocen]]a, kazuari od [[oligocen]]a, moe i tinamuovke od [[miocen]]a a slonovke i kiviji od [[pleistocen]]a.
 
== Sistematika ==
Ovo grupiranje se danas preispituje. Nojevke su vrlo stara grupa, koja se možda već podijelila u vrijeme dok su južni [[kontinent]]i bili kao [[Gondvana]] međusobno povezani. Tada geografska blizina danas ne bi uopće morala značiti i blisku srodnost. Pored toga, pokušalo se u sistem uključiti i tinamuovke. One, kao i nandui nastanjuju [[Južna Amerika|Južnu Ameriku]], a imaju i neke osobitosti perja zajedničke. To bi značilo, da su možda blisko srodni, a da se sličnost nojeva i nandua razvila kao rezultat [[konvergentna evolucija|konvergentne evolucije]].
 
U međuvremenu postoje mnogobrojne međusobno suprotstavljene sistematike ptica trkačica, u kojima se porodice uvijek na drugi način grupiraju. Slijedeći [[kladogram]] predstavlja, primjerice, pogled Haddratha i Bakera:
 
-+-- tinamuovke
20.730.146

izmjena