Tuzla – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 68:
Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji kanton u čitavoj BiH , čega premašuje 650.000 stanovnika.
== Historija ==
 
[[Tuzla]] je jedno od najstarijih naselja u [[Evropa|Evropi]] sa kontinuitetom življenja. Dokaz tome su i pronađeni ostaci starog naselja sojeničkog tipa iz vremena [[Neolit|neolita]].
Arheolozi su otkrili brojna naselja sa bogatim ostacima materijalne [[kultura|kulture]] prastarih stanovnika ovog područja. Pronađen je veliki broj [[Neolit|neolitskih]] [[gline]]nih posuda sa raznim ornamentima od crne, sive i crvene [[keramika|keramike]] ali i kameni [[nož]]evi, [[sjekira|sjekire]], strugači i drugo. Otkriveni su ostaci hrane, ljudske kosti, životinjske kosti i razni plodovi koji su koristili za ishranu ljudi tog doba. I ovi podaci potvrdili su tvrdnje da je područje Tuzle bilo naseljeno još u [[neolit|mlađem kamenom dobu]].
 
Red 85:
To je i razlog zbog kojeg je u Beogradu uhapšen Ilija Jurišić, koji je, nakon godinu dana suđenja, i svjedoka koji ga i ne poznaju, još uvijek u beogradskom zatvoru, narušena zdravlja.
 
Tuzla je jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojoj, na izborima [[1991]]. godine, nisu pobijedile nacionalističke stranke. Pobjedu je na tim izborima odnio antinacionalistički blok koji je osvojio 68% glasova. Zbog toga je Tuzla je u stranim i domaćim medijima tokom rata imala predznak tolerantnog grada. Eksponent takve politike bio je ondašnji gradonačelnik [[Selim Bešlagić]]. U burnom periodu rata u BIH [[1992]]. - [[1995]]. godine Tuzla je, usprkos srpskoj agresiji na zemlju i sam grad, bila i ostala najbolje čuvani i odbranjen grad u BiH. Ipak, [[25. 5.|25. maja]] [[1995]]. godine desio se nezapamćen zločin u historiji grada, tzv. [[Masakr na Kapiji]], kada je granata ispaljena sa nepoznatogsrpskog položaja na planini [[Ozren (Bosna i Hercegovina)|Ozren]] usmrtila 71, a ranila 115 civilnih osoba. Zločin se dogodio u središnjoj gradskoj ulici, centru noćnog života, na popularnoj "Kapiji". Na tom mjestu, u znak sjećanja, stoji spomenik sa imenima svih žrtava i tekstom: "''Na ovom mjestu, 25. maja 1995. godine, srpski fašistički agresor je granatom prekinuo 71 mladi život. Proučite fatihu i pomolite se. Pamtite i opominjite. Građani Tuzle''."
 
UNHCR je 17. jula 1998. godine Tuzlu proglasio otvorenim gradom.