Bitka kod Karkemiša – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 26:
 
Babilonci su iste godine osvojili Kumukh, grad koji je nalazio na glavnoj opskrbnoj ruti za Karkemiš. Zbog toga je Neho sljedeće godine pokrenuo novi pohod i osvojio Kumukh te pogubio babilonski garnizon. Nabopolasar je, pak, pokrenuo novi pohod i postavio svoju vojsku kod Qurumatija na Eufratu ali je u januaru [[606. pne.]] bio prisiljen zbog slabog zdravlja vratiti se u Babilon. Njegovu vojsku bez vođe su Egipćani napali i porazili.
 
== Tok bitke ==
 
Sljedeće godine je Nabopolasar prikupio još jednu veliku vojsku, ali je njeno čelo postavio svog sina Nabukodonosora. Mladi princ se, po svemu sudeći, pokazao daleko uspješnijim vojskovođom od svog oca. [[Babilonske kronike]] navode kako je babilonska vojska uspjela prijeći Eufrat i iznenada napasti egipatsku vojsku. Egipćani su bili iznenađeni i dali se u sveopći bijeg. Nabukodonosor se dao u potjeru te je dio te vojske uspio sustići i uništiti u [[bitka kod Hamatha|bitci kod Hamatha]].
 
== Posljedice ==
 
U bitci kod Karkemiša su nestali posljednji ostaci asirske vojske, a s njima i asirske države. Kolaps egipatske vojske je doveo do kraha Nehovih planova da od Egipta ponovno načini supersilu, a sva područja Levanta su pala pod babilonsku vlast, s time da su Babilonci došli na samu granicu Egipta, a četiri godine kasnije pokušali osvojiti i sam Egipat.
 
Iako taj pokušaj nije uspio, Babilonija se ovom bitkom nametnula kao najmoćnija država Bliskog Istoka, odnosno na svijetu, a taj će status održati sljedećih pola vijeka.
 
{{Bitke i pohodi Asirskog Carstva}}