Umberto Eco – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 38:
 
Iako se njegovo djelo sastoji od starinskog materijala, zastarjelih likova i prestarih tekstova, njegov specifični način vođenja čitatelja kroz intrige i neočekivane obrate donio mu je svjetsku slavu i veliki broj sljedbenika koji čitaju njegova djela. I njegov drugi roman, ''Foucaultovo njihalo'' prodan je u velikom tiražu. Ovaj roman govori o tri nestimulirana izdavača koji rade za jednu manju izdavačku kuću, i koji odlučuju da bi ubili vrijeme, napraviti teoriju zavjere koju nazivaju "Plan". Radi se o zamršenom zapletu tajne organizacije koja vodi podrijetlo od [[Templari|Templara]] i koja želi upravljati svijetom. Sam trojac postaje očaran detaljima svoga plana. Igra postaje opasnom kada autsajderi saznaju za postojanje Plana, vjerujući da je nađen način za pronalaskom izgubljenog templarskog blaga.
 
U eseju "Vječni fašizam" iz 1995.,<ref>[http://pescanik.net/2010/10/vjecni-fasizam/ Vječni fašizam]</ref> <ref>[http://www.6yka.com/novost/1770/umberto-eco-fasizam-zlo-u-10-tacaka Umberto Eco: Fašizam- zlo u 10 točki]</ref> Umberto Eco je pokušao napraviti listu općih vrijednosti fašističke ideologije te tako [[Definicije fašizma|definirati fašizam]]. On koristi i izraz "Ur-fascism" kao generički opis za različite povijesne forme fašizma.
 
Baš kao i romanu ''Ime ruže'', likovi u ''Foucaultovom njihalu'' opsjednuti su [[Hermeneutika|hermeneutikom]] posebice u namjeri prikrivanja istine, suočavajući se s nepredvidivim situacijama.