Božje kraljevstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
NoviSvet (razgovor | doprinos)
Novi članak
(nema razlike)

Verzija na datum 24 juni 2008 u 17:43

U Mateju 6:9,10 Isus je rekao sledeće: ,, Molite se, dakle, ovako: ‘Oče naš, koji si na nebesima, neka se sveti ime tvoje. Neka dođe KRALJEVSTVO TVOJE. Neka bude volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji’ “.

Definicija: Božje Kraljevstvo je vladavina koju Bog (Jehova) koristi da izrazi svoj suverenitet prema svojim stvorenjima. Kralj, koji je na čelu te vladavine, je Božji Sin Isus Hrist. Božje Kraljevstvo je nebeska vladavina, pa se zato u Bibliji naziva i „nebesko kraljevstvo” (2.Timoteju 4:18). Međutim, ono će vladati nad zemljom (Otkrivenje 11:15 [1]).


Da li Biblija zaista govori da je Božje Kraljevstvo vladavina?

Pre oko 28 vekova prorok Izaija zapisao sledeće proročanstvo: „Jer nam se rodilo dete, dobili smo sina, kome će kneževska vlast biti na ramenu. Ime će mu biti Divni Savetnik, Moćni Bog, Večni Otac, Knez Mira. Nadaleko će se prostirati njegova kneževska vlast i miru neće biti kraja na Davidovom prestolu i u njegovom kraljevstvu, da se utvrdi i utemelji na pravdi i pravednosti, od sada pa doveka. To će učiniti revnost Jehove nad vojskama.’’ (Izaija 9:6,7). Kasnije je otkriven identitet tog ’Kneza Mira’. To nije niko drugi nego Isus Hrist (Luka 1:30-33 [2]).

Pošto je Bog (Jehova) stvoritelj svega, kako duhovnog tako i materijalnog sveta, on je Vrhovni Vladar nad svim tim. To potvrđuje Otkrivenje 15:3 „...Velika su i čudesna dela tvoja, Jehova Bože, Svemoćni. Pravedni su i istiniti putevi tvoji, Kralju večnosti.’’ (videti i Otkrivenje 4:11; Psalam 83:18).

Dakle, Jehova Bog je Vrhovni Vladar nad svim svojim stvarstvom, njegov Sin Isus Hrist je sekundarni vladar Božjeg Kraljevstva koje treba ponovo da uspostavi Božji suverenitet nad celom zemljom, a u tome će mu pomagati 144 000 suvladara otkupljenih sa zemlje. To piše u Otkrivenju 5:9,10 i 14:1-3 gde, između ostalog kaže:’’... jer si bio zaklan i svojom krvlju si kupio Bogu ljude iz svih plemena i jezika i narodnosti i naroda i učinio si ih kraljevstvom i sveštenicima našem Bogu, i oni će kraljevati nad zemljom. I pogledao sam, kad gle- Jagnje stoji na gori Sionu i s njim sto četrdeset i četiri hiljade onih koji imaju njegovo ime i ime njegovog Oca napisano na svojim čelima... koji su otkupljeni sa zemlje’’.


Fusnote

  1. „I na nebu su se začuli jaki glasovi: ′Kraljevska vlast nad svetom sada pripada našem Gospodu i njegovom Hristu, i on će kraljevati u svu večnost′"
  2. ‚‚Zato joj je anđeo rekao:′Ne boj se, Marija, jer si našla milost kod Boga. Evo, zatrudnećeš i rodićeš sina. Daj mu ime Isus. On će biti velik i zvaće se Sin Svevišnjega. Jehova Bog daće mu presto Davida, njegovog oca, i on će vladati kao kralj nad Jakovljevim domom zauvek i njegovom kraljevstvu neće biti kraja.′"