Carroll O'Connor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Id (razgovor | doprinos)
Red 21:
O'Connor se rodio u irsko-američkoj porodici u [[Bronx]]u, a odrastao u [[Forrest Hills (New York)|Forrest Hillsu]], istom onom dijelu [[Queens]]a gdje će živjeti njegov najpoznatiji lik Archie Bunker. U drugom svjetskom ratu je služio u [[Trgovačka mornarica SAD|američkoj trgovačkoj mornarici]], a nakon rata se školovao na [[Univerzitet Montane|Univerzitetu Montane]] i u [[Dublin]]u s namjerom da postane nastavnik engleskog jezika.
 
U Dublinu se [[1951]]. vjenčao sa svojom suprugom Nancy, koja je zbog njega prešla na [[katoličanstvo]]. Nakon kraće karijere kao nastavnik, početkom 1960-ih se posvetio glumi, počevši dobijati uglavnom karakterne uloge na televiziji i filmu. 1963. godine je dobio ulogu Kaske u filmu '''[[Cleopatra (1963 film)|CleopatraKleopatra]]''' te otišao u [[Rim]] na snimanje. Tamo je zajedno sa suprugom usvojio dječaka čiji su roditelji umrli prije deset dana i dao mu ime [[Hugh O'Connor]].
 
O'Connor je nakon toga napravio zapažene nastupe u filmovima kao što su ''[[Point Blank]]'' i ''[[Kelly's Heroes]]''. Godine [[1970]]. je živio u [[Italija|Italiji]] kada je primio ponudu da nastupi u sitcomu koji će poslije biti poznat kao ''[[All in the Family]]''. O'Connor je pristao, misleći da će se nakon jedne sezone u Hollywoodu vratiti natrag. Međutim, serija je doživjela ogroman uspjeh, a sam O'Connor primio čak četiri Emmyja i jedan Zlatni globus za tu ulogu.
 
O'Connor je po svojim političkim uvjerenjima bio [[liberalizam|liberal]], ali je dobro poznavao konzervativni svjetonazor svog lika te ga je nastojao humanizirati. Upravo je O'Connorov talent omogućio da serija, čiji autori nisu krili liberalna uvjerenja, ne skrene u jeftinu propagandu.