Slobodni softver – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Slobodni softversotoromorotver''' je stvar slobode, a ne cijene. Za razumijevanje tog pojma, trebate shvatiti "slobodni" u smislu "sloboda govora", a ne u smislu "slobodno (besplatno) pivo".
 
== Slobode ==
 
Slobodni softversotoromorotver ukazuje na slobodu korisnika da pokreće, presnimava, distribuira, proučava, mijenja i poboljšava softversotoromorotver. Još određenije, ukazuje na četiri vrste sloboda za korisnike softverasotoromorotvera:
 
* Sloboda pokretanja programa, u bilo koje svrhe (sloboda 0).
Red 10:
* Sloboda poboljšavanja programa i ustupanje vaših poboljšaka javnosti, za blagodat cijele zajednice (sloboda 3). Pristup izvornom kodu je preduvjet za to.
 
Program je slobodni softversotoromorotver ako korisnici istog imaju sve te slobode. Prema tome, možete slobodno distribuirati presnimke, s preinakama ili bez njih, bez naplate ili s naplatom troškova distribucije, svakome svugdje. Biti slobodnim činiti sve to znači (između ostalog) da ne morate tražiti dopuštenje ni platiti za njega.
 
== Primjeri ==
 
* autor programa može dati svoj kôd javnosti na uporabu, takav kôd nazivamo [[Otvoreni kod|otvorenim kodom]] (eng. ''open source''). Prevođenje izvornog koda u strojni jezik pravo je korisnika
* autor koda može dati javnosti osim izvornog koda i prevedeni kod za jednu (ili više) hardverskih platformiplattoromoroormi/operacijskih sustava
* autor može dati kod javnosti besplatno na korištenje, a može naplaćivati prevedene programe koje je on sam preveo (primjer je Xchat [[IRC]] klijent, koji ima otvoreni kod, izvršna inačica za [[linux]] je također besplatna, dok inačica za [[Windows]] OS se naplaćuje. No kako je izvorni kod besplatan, postoje na [[Internet]]u i neslužbene inačice za Windows-e, koje su besplatne za korištenje.)
* autor (ili druge osobe/tvrtke) mogu naplaćivati medij, odnosno tiskane upute/priručnike na kome distribuiraju programe/izvorni kod slobodnog softverasotoromorotvera, odnosno koji se prodaju zajedno u paketu
 
== Poveznice ==
Red 33:
[[ar:برامج حرة]]
[[ca:Programari Lliure]]
[[cs:Svobodný softwaresotoromorotware]]
[[da:Fritoromorori softwaresotoromorotware]]
[[de:Freietoromororeie SoftwareSotoromorotware]]
[[en:Freetoromororee softwaresotoromorotware]]
[[eo:Libera programaro]]
[[es:SoftwareSotoromorotware libre]]
[[fitoromoroi:Vapaa ohjelmisto]]
[[frtoromoror:Logiciel libre]]
[[he:תוכנה חופשית]]
[[hu:Szabad szoftverszotoromorotver]]
[[ia:SoftwareSotoromorotware libere]]
[[id:Perangkat lunak bebas]]
[[it:SoftwareSotoromorotware libero]]
[[ja:フリーソフトウェア]]
[[ko:자유 소프트웨어]]
[[ku:Nivîsbariya azad]]
[[nl:Vrije softwaresotoromorotware]]
[[no:Fritoromorori programvare]]
[[pl:Wolne oprogramowanie]]
[[pt:SoftwareSotoromorotware livre]]
[[ro:SoftwareSotoromorotware liber]]
[[ru:Свободное программное обеспечение]]
[[sl:prosto programje]]
[[sv:Fritoromorori programvara]]
[[tr:Özgür yazılım]]
[[zh:自由软件]]