Algebra – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Cekom (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
 
Red 1:
'''Algebra''' (''Algebra''), arap. ''al-gabr'', u stvari „uzglobljavanje (polomljenih) delova“, vaspostavljanje ravnoteže, oblik jednačine.
 
Geneza naziva vodi do knjige arapskog [[Matematičar|matematičara]] [[Muhamed Al Horezmi|Muhameda Al Horezmija]] ''Hisab al džabr val mukabala'' što se u slobodnijem prevodu može biti ''Knjiga o svođenju i dvostrukom oduzimanju''. Postupak se prvo odnosio na uređivanje leve i desne strane kod jednačina ali je kasnije, razvojem matematike, značajno proširen.
 
Izvorno se pod „algebrom“ podrazumevala teorija „algebarskih“ jednačina, u kojima su pomoću „algebarskih“ računskih operacija ([[sabiranje]], [[oduzimanje]], [[množenje]], [[Dijeljenje|deljenje]] itd.) povezane poznate i nepoznate veličine. Danas ovaj pojam označava i opštiju teoriju matematičkih struktura, u kojoj se posebno istražuju strukturne jednakosti između tako različito usmerenih oblasti kao što su [[teorija brojeva]], [[geometrija]] ili algebra u tradicionalnom smislu.
 
Važne algebarske strukture su, recimo, grupe, prsteni, tela i asocijacije. Sve tvorevine koje pokazuju neku određenu strukturu nazivajy se „modeli“ ove strukture. Rezultati na koje se smera istraživanjima apstraktnih struktura pokatkad važe i za njihove modele.