Thomas Alva Edison – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
pravopis
Red 17:
Tomas Alva Edison rodio se 1847. godine u malom gradiću na obali jezera [[Iri]] zvanog Milan. Rođen je godinu prije nego što je [[Kalifornija]] pala u veliku zlatnu groznicu jer je saznala za bogatstva [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-a.
Majka zvana Nensi se brinula ta Tomasa jer joj je smrt uhvatila već dva mala djeteta. Kada se Tomas rodio mislio je da je i on bolesan zbog neprirodno velike glave i da pati od bolesti zvane [[moždani edem]]. Majka i otac Semjuel mislili su ipak da je njihovo 7. dijete ipak u redu. Velika razlika u godinama između njega i njegove dvojice starije braće, kao i dvije sestre, doprinijela je tako da je Tomas rijetko izlazio iz kuće. Edison je porijeklom iz [[Holandija|Holandije]]. Njegovi preci su se bili preselili u Ontario i držali tamo hotel, ali ih je gradonačelnik protjerao iz Toronta zbog ratnih razloga. Tomas je kada je bio mali bio veoma znatiželjno dijete. Želio je da iskusi neke nove stvari.
Kada je napunio 7 godina roditelji su ga upisali u školu(crkvu). Ali je tamo loše pohađao nastavu. Izbacili su ga nakon 3 mjeseca sa razlogom jer je ometao nastavu i bio je loše znao. Nije znao ni koliko je 1x1. Svi su mu se bili u školi sprdali i zvali ga ''šupljoglavim'', i smijali mu se zbog njegove velike glave. Kada je izbačen počeo je da ide u biblioteku i tamo da stiče znanje.