Anne Frank – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m slika
Nema sažetka izmjene
Red 22:
'''Annelies Marie Frank''' ([[Frankfurt am Main]], [[12. juni]] [[1929]]. - početak [[mart]]a [[1945]]. koncentracioni logor Bergen-Belsen), autorica poznatog "''[[Dnevnik Anne Frank|Dnevnika Anne Frank]]''", objavljenog poslije njene smrti od strane njenog oca.
 
Rođena je u [[Frankfurt]]u, mlađa od dvije kćerke Ottoa i Edith Frank. Nakon pobjede Nacističke partije [[Adolf Hitler|Adolfa Hitlera]] [[1933]]. godine, Frankovi odlaze potražiti spas u [[Holandija|Holandiji]]. U ovom periodu Anne, koja je od djetinjstva pokazivala interes za književnost, počinje pisati svoj dnevnik. [[Njemačka]] ubrzo okupira Holandiju a progoni jevrejaJevreja se nastavljaju, prisiljavajući porodicu na skrivanje u zgradi Ottove firme. Nakon dvije godine skrivanja u ''Achterhuisu'' ili ''Tajnom skrovištu'', porodica je izdana i odvedena u koncentracioni logor. Sedam mjeseci poslije Anne je umrla od tifusa, samo nekoliko dana nakon svoje sestre Margot. Edith je uspjela pobjeći iz koncentracionog logora, da bi umrla od iscrpljenosti dvadeset dana prije nego je Crvena armija oslobodila logor. Njen otac, jedini preživjeli član ove porodice, vratio se u [[Amsterdam]] nakon završetka rata, pronašao Annin dnevnik i objavio ga [[1947]].
 
U dnevniku koji je dobila na trinaesti rođendan Anne je opisivala teškoće s kojima se susretao njen narod. Dnevnik ju je učinio najpoznatijom žrtvom holokausta te originalno pokazuje trepnje i situaciju skrivenih židova.