Gacko – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 40:
Među istoričarima vlada podeljeno mišljenje kako je Gacko dobilo ime: većina njih zastupa stav da naziv potiče od brda Gat koje se nalazi na obodu [[Gatačko polje|Gatačkog polja]]. Ovo mišljenje sačuvano je u narodnom predanju. Akademik [[Vladimir Ćorović]] je svojevremeno pisao da je Gacko dobilo ime po [[Goti]]ma koji su ovim prostorima vladali nakon propasti Rimskog carstva.
 
== Kultura ==
Jugoistočno od Gacka nalazi se i stari grad [[Ključ (stari grad)|Ključ]], koji je sa Ključkom džamijom (Džamija Ajnebeg-dede, Džamija ključkih kapetana ili Starica) i haremom proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2565 Nacionalni spomenik kulture]</ref> Mjesto Ključ nalazi se jugozapadno od Gacka. Od Gatačkog polja dijeli ga planina Baba (1.737 m).
Na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine za općinu Gacko se nalaze sljedeći spomenici: <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=34 Nacionalni spomenici kulture]</ref>
* Crkva sv. Nikole u Srđevićima, graditeljska cjelina
* Džamija u Kazancima (džamija Osman-paše Kazanca), mjesto i ostaci graditeljske cjeline
* Džamija u Pridvorici, mjesto i ostaci historijskog spomenika
Jugoistočno* od Gacka nalazi se i stariStari grad [[Ključ (stari grad)|Ključ]], koji je sai KljučkomKljučka džamijomdžamija (Džamija Ajnebeg-dede deda, Džamija ključkih kapetana ili Starica) isa haremom proglašenu nacionalnimKljuču, spomenikomhistorijsko Bosnepodručje. iNalazi Hercegovine.se <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2565jugoistočno Nacionalniod spomenik kulture]</ref>Gacka. Mjesto Ključ nalazi se jugozapadno od Gacka. Od Gatačkog polja dijeli ga planina Baba (1.737 m).
 
=== Naseljena mjesta ===
Linija 68 ⟶ 74:
* Velibor Vasiljević , fudbaler Mladosti iz Gacka
* Stojan Kovačević, jedan od vođa u hercegovačkom ustanku protiv Osmanlija
 
{{Političke Podjele Bosne i Hercegovine}}
== Reference ==
{{Commonscat|Gacko}}
{{reference}}
 
== Vanjske veze ==
Linija 75 ⟶ 82:
* [http://www.gacko.net Gacko in my mind]
* [http://www.hercegovinapromo.com/ Hercegovina Promo]
 
{{Političke Podjele Bosne i Hercegovine}}
{{Commonscat|Gacko}}
 
[[Kategorija:Naseljena mjesta u Republici Srpskoj]]